І на Марсі люди зможуть дихати: марсохід Perseverance уперше видобув кисень з атмосфери планети

 

Марсохід Perseverance (“Наполегливість”), який Національне космічне агентство США запустило в липні 2020 року, зміг отримати кисень з атмосфери Марсу.

Про це повідомляє НАСА на своєму сайті.

“Дедалі більший список відкриттів Perseverance, новітнього шестиколісного робота НАСА на марсіанській поверхні, включає перетворення частини тонкої, багатої на діоксид вуглецю атмосфери на кисень”, — зазначається в повідомленні.

Провів цю маніпуляцію маленький прилад розміром з тостер, яким оснащений Perseverance.

Як зазначають у НАСА, тест на отримання кисню з атмосфери Червоної планети марсохід провів 20 квітня, на 60-й день перебування на планеті.

В американському космічному агентстві пояснюють, що коли-небудь у майбутньому це відкриття допоможе забезпечити астронавтів повітрям, придатним для дихання.

А ще до того перетворення місцевої атмосфери на кисень має дозволити виробляти паливо на Марсі, що наближає день висадки людини на цю планету, зазначають у НАСА.

Атмосфера Марсу на 96% складається з діоксиду вуглецю (тобто CO2, вуглекислого газу).

Під час першого експерименту призначений для цього прилад MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) видобув лише 5 грамів чистого кисню, якого вистачило б приблизно на 10 хвилин дихання астронавта. Як повідомляють у НАСА, цей маленький інструмент може видобувати з марсіанської атмосфери до 10 грамів кисню на годину.

Як писала “Новинарня“, ракета-носій Atlas V з апаратом Perseverance на борту стартувала з космодрому на мисі Канаверал у Флориді 30 липня 2020 року. 

18 лютого марсохід сів на поверхню Марсу – в кратері Єзеро, як і було заплановано.

Читайте також:
Марсохід Perseverance передав нові фото з Червоної планети

Назву марсоходу Perseverance дав семикласник зі США. За даними НАСА, Perseverance має більшу обчислювальну потужність, ніж його попередні аналоги, і може самостійно переміщатися по 200 метрів на день. Його роботизована “рука” завдовжки 2 метри живиться від невеликого ядерного генератора. Апарат має 19 камер і два мікрофони, які вперше мають зробити запис звуку на Марсі.

Марсохід шукатиме ознаки життя на Марсі, а також збиратиме зразки каменів та ґрунту, що, за планом, будуть доставлені на Землю. Ця місія також повинна допомогти у підготовці старту людини на Марс, яка вже триває.

Крім різноманітних наукових систем, на борту марсохода розміщений невеликий вертоліт, який  зможе літати над марсіанським ґрунтом.

Perseverance працюватиме як мінімум один марсіанський рік (близько 687 земних днів).

Кратер Єзеро (Джезеро) має ширину 45 кілометрів і розташований на західному краю Рівнини Ісіди — гігантського басейну на північ від марсіанського екватора, утвореного, коли космічне тіло вдарилося об поверхню Марса.

Вчені вважають, що колись на Марсі існували умови, які могли привести до елементарного мікробного життя.

Читайте також:
НАСА вперше в історії показала кадри з Марсу. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна