Марсохід Perseverance передав нові фото з Червоної планети

 

Марсохід Perseverance американського космічного агентства NASA надіслав нові зображення з Марсу.

Нові фотографії публікують на сайті NASA.

NASA отримало знімок з камери, розташованої на щоглі марсоходу, яка допомагає Perseverance під час пересування.

На ще одному знімку зафіксовано вид на марсохід. На фото можна побачити спектрометр PIXL, який марсохід буде використовувати для визначення хімічних елементів на планеті.

Окрім селфі, марсохід Perseverance надіслав на Землю фотографії гірських порід та марсіанського ґрунту. Цей знімок було зроблено за допомогою камери у спектрометрі PIXL.

NASA також отримало від марсоходу першу 360-градусну панораму Червоної планети, яка була зроблена за допомогою двох камер Mastcam-Z. Однак суцільну картинку вже зробили на Землі, склавши 142 окремих зображення.

А на цій фотографії зафіксовано так званого “тюленя”. Це скелястий виступ, який помітили на панорамному фото Марсу.

Марсохід також сфотографував край кратера Єзеро. Вчені вважають, що колись цей кратер був заповнений водою, оскільки має лійкоподібну дельту з відкладами, багатими на глину.

Також NASA опублікувало ще декілька фотографій з Марсу, які були зроблені “лівим” та “правим” оком Mastcam-Z. Це камери, які розташовані поруч одна з одною і спрямовані в одному напрямку.

Фото з марсохода Perseverance Фото з марсохода Perseverance 2
<
>

І на завершення, зображення, яке назвали “Фотографією тижня” під час другого тижня місії марсохода Perseverance. На знімку можна побачити марсіанський ґрунт, який на вигляд схожий на земну пустелю.

Читайте також:
Точно за планом: американці посадили на поверхню Марсу ровер Perseverance. ФОТО, ВІДЕО

Назву марсоходу Perseverance дав семикласник зі США. За даними НАСА, Perseverance має більшу обчислювальну потужність, ніж його попередні аналоги, і може самостійно переміщатися по 200 метрів на день. Його роботизована “рука” завдовжки 2 метри живиться від невеликого ядерного генератора. Апарат має 19 камер і два мікрофони, які вперше мають зробити запис звуку на Марсі.

Марсохід шукатиме ознаки життя на Марсі, а також збиратиме зразки каменів та ґрунту, що, за планом, будуть доставлені на Землю. Ця місія також повинна допомогти у підготовці старту людини на Марс, яка вже триває.

Крім різноманітних наукових систем, на борту марсохода розміщений невеликий вертоліт, який  зможе літати над марсіанським ґрунтом.

Perseverance працюватиме як мінімум один марсіанський рік (близько 687 земних днів).

Кратер Єзеро (Джезеро) має ширину 45 кілометрів і розташований на західному краю Рівнини Ісіди — гігантського басейну на північ від марсіанського екватора, утвореного, коли космічне тіло вдарилося об поверхню Марса.

Вчені вважають, що колись на Марсі існували умови, які могли привести до елементарного мікробного життя.

Читайте також:
НАСА вперше в історії показала кадри з Марсу. ВІДЕО

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна