РФ прискорила видачу своїх паспортів на окупованих територіях України, – Денисова

 

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова заявила, що Російська Федерація пришвидшує видачу своїх паспортів на окупованих територіях у спрощеному порядку.

Про це вона повідомила в середу, 12 травня, у фейсбуці.

“Звернула увагу на той факт, що Росія продовжує, а останнім часом навіть прискорює, свою політику масової видачі паспортів у спрощеному порядку українським громадянам на непідконтрольних уряду територіях України. Зокрема, окупаційна влада Криму змушує вчителів, інших працівників шкіл і членів їхніх родин до обов’язкової реєстрації на “тренувальне всеросійське онлайн голосування на виборах до Держдуми Росії”. Освітян зобов’язують підтверджувати факти реєстрації скріншотами. У разі невиконання цієї процедури, окупаційна влада погрожує їм звільненням“, – заявила Денісова.

За її словами, це робиться для подальшої “реалізації суб’єктності Криму в складі РФ”.

Така же ситуація, за словами Денисової, і на окупованих територіях Донецької і Луганської областей.

“Наразі паспорти там отримали майже 600 тисяч українських громадян – це чиновники органів “місцевої влади”, вчителі, лікарі. Діють за принципом – якщо ти не отримуєш паспорт – ти не працюєш”, – повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини.

Раніше Денісова повідомляла, що орієнтовно 500 тисяч людей в окупованих населених пунктах Донбасу отримали паспорти Російської Федерації.

Нагадаємо, влітку 2020 року російські окупаційні адміністрації активізували заходи з примусової паспортизації населення на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ “Про визначення з гуманітарною метою категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийняття до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку”. У документі йдеться, що жителі окупованих територій України Донецької та Луганської областей України мають право отримувати російське громадянство за спрощеною процедурою.
Відтоді громадяни України, які живуть в окупованих районах Донецької і Луганської областей (ОРДО і ОРЛО), мають можливість отримувати російські паспорти на території Ростовської області РФ.

Надалі Путін заявив, що може бути прийняте рішення про спрощену видачу паспортів РФ по всій Україні.

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про невизнання таких паспортів Росії для українців.

Також уряд став готувати список посадовців РФ, причетних до незаконної видачі паспортів, щоб запровадити санкції проти них.

Читайте також:
РФ може використати свої паспорти в ОРДЛО як привід для розв’язання війни, – Євросоюз

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна