Київ не визнаватиме паспортів РФ, що видаватимуть жителям окупованих територій, – Гройсман

доповнено

Україна не визнаватиме фейкових російських паспортів, що видаватимуть мешканцям ОРДЛО, і закликатиме міжнародну спільноту так само не визнавати цих документів.

Про це під час засідання уряду в середу, 8 травня, звявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, про що інформує прес-служба Кабміну.

Очільник уряду наголосив, що такий крок оформлений рішенням Кабміну і покликаний привернути міжнародну увагу до чергового нехтування нормами міжнародного права з боку Російської Федерації, яка веде гібридну війну проти України і всього цивілізованого світу.

“Ще один крок нещодавно зробила Росія – почала видавати фейкові паспорти для громадян України. Ми розуміємо, що це порушення всіх норм. Ми ніколи не визнаємо і не будемо визнавати громадянства, яке видає і видаватиме країна-агресор. У нас є наш паспорт – український, яким ми пишаємося, який є символом свободи й демократії. Ми ухвалюємо рішення, аби визначити всі інші паспорти, які будуть видані громадянам України на нашій території, порушенням норм права. Ці паспорти будуть визнані незаконними – при перетині державного кордону і використанні на території держави. Такою буде наша відповідь на гібридні дії Росії”, – сказав Володимир Гройсман.

“І ми звернемося до всіх країн-партнерів, аби вони ухвалили такі ж рішення: аби ці фейкові паспорти були визнані недійсними при перетині кордонів інших країн”, – підсумував прем’єр-міністр.

Міністр з питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш пояснив журналістам, що не визнаватимуться не всі російські паспорти, а лише ті, які уповноважені органи РФ видаватимуть у Покровську і Новошахтинську (Ростовська область).

За його словами, саме ці населені пункти визначені російською владою для видачі паспортів громадянам України з непідконтрольних територій.

Міністр підкреслив, що російські паспорти, як і будь-які інші містять назву й номер органу, який їх видав, а тому визначення паспортів, які Україна не визнає, “не буде проблемою”.

Черниш також зазначив, що отримання російських паспортів не є “масовим”.

“Ми маємо інформацію, що частина людей просто не вірить тому, що це дасть їм якісь переваги”, – зазначив міністр.

Як повідомляла “Новинарня“, нещодавно президент РФ Володимир Путін підписав указ “Про визначення з гуманітарною метою категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийняття до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку”.
У документі йдеться, що жителі окупованих територій України Донецької та Луганської областей України мають право отримувати російське громадянство за спрощеною процедурою.

Читайте також:
Бойовики ОРДЛО уникають російського громадянства, – розвідка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна