РФ може використати свої паспорти в ОРДЛО як привід для розв’язання війни, – Євросоюз

 

Євросоюз глибоко занепокоєний з приводу продовження Російською Федерацією видачі паспортів в ОРДЛО, що суперечить Мінським домовленостям та є очевидним порушенням суверенітету України.

Про це йдеться у заяві Євросоюзу, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні в п’ятницю, 30 квітня, передає “Укрінформ”.

“Ми глибоко занепокоєні тим, що Росія продовжує, а останнім часом навіть прискорює, свою політику масової видачі паспортів у спрощеному порядку українським громадянам на непідконтрольних уряду районах України. Ця політика суперечить духу та цілям Мінських домовленостей і є явним порушенням суверенітету України”, – наголошується у заяві.

У ЄС заявили, що ця політика Кремля викликає особливе занепокоєння, зважаючи на заяви високопоставлених чиновників РФ про можливість початку військових дій для захисту інтересів цих нових паспортизованих громадян.

“Європейський Союз та його держави-члени нагадують, що вони не визнають ці паспорти, і закликають інші держави-учасниці ОБСЄ діяти аналогічним чином”, – йдеться у заяві.

Під час засідання Постійної ради увагу на продовження видачі Росією паспортів в окремих районах Донецької та Луганської областей України (ОРДЛО) звернув постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

Дипломат вказав на те, що, відповідно до заяв з боку члена російського парламенту, до кінця 2021 року в ОРДЛО може бути видано вже близько один мільйон таких незаконних російських паспортів.

Нагадаємо, влітку 2020 року російські окупаційні адміністрації  активізували заходи з примусової паспортизації населення на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ “Про визначення з гуманітарною метою категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийняття до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку”. У документі йдеться, що жителі окупованих територій України Донецької та Луганської областей України мають право отримувати російське громадянство за спрощеною процедурою.
Відтоді громадяни України, які живуть в окупованих районах Донецької і Луганської областей (ОРДО і ОРЛО), мають можливість отримувати російські паспорти на території Ростовської області РФ.

Надалі Путін заявив, що може бути прийняте рішення про спрощену видачу паспортів РФ по всій Україні.

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про невизнання таких паспортів Росії для українців.

Також уряд став готувати список посадовців РФ, причетних до незаконної видачі паспортів, щоб запровадити санкції проти них.

Читайте також:
У 2020 році понад 409 тисяч громадян України отримали паспорти РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна