Не втрачайте пильність: біля кордонів України залишаються 80 тисяч російських військових

 

Росія відвела від кордону з Україною лише кілька тисяч військовослужбовців зі 100 тисяч, стягнутих у квітні. Відтак поблизу сходу й півдня України залишаються ще приблизно 80 тисяч солдатів ЗС РФ, що є найбільшою кількістю сил, які Росія накопичила там із 2014 року.

Про це написало американське видання New York Times 5 травня з посиланням на високопоставлених чиновників адміністрації президента США Джо Байдена.

Цю саму інформацію 6 травня на брифінгу після зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном озвучив президент України Володимир Зеленський.

“Із тих десятків тисяч людей і техніки ми бачимо наразі лише 3-3,5 тис. військових, які почали відведення і пішли з тимчасово окупованого півострова Крим”, – сказав президент.

Ентоні Блінкен фактично підтвердив інформацію про те, що Росія відвела лише частину військ, однак значні сили й надалі розташовані неподалік кордону з Україною. За його словами, США спостерігають за ситуацією.

“Отже, російська військова присутність залишається вищою, ніж була перед нещодавньою ескалацією”, – цитує неназваного американського урядовця також газета Wall Street Journal.

У свою чергу NYT констатує, що російське військове керівництво справді наказало деяким своїм підрозділам повернутися в казарми до 1 травня. Це було виконано, і частина військ РФ дійсно відійшли від кордону з Україною. Однак багато підрозділів залишили свої вантажівки і бронетехніку – як сигнал того, що вони можуть повернутися, якщо президент Володимир Путін так вирішить.

Інформацію про подальшу ескалацію біля кордонів з Україною актуалізували і в ЄС.

“Ми вимушені звертати увагу на те, що відбувається на українському кордоні з Росією”, – сказав 6 травня верховний представник ЄС з питань зовнішніх відносин та безпеки Жозеп Борель перед зустріччю європейських міністрів оборони у Брюсселі.

Міністр оборони Естонії Калле Лаанет назвав “агресію Росії на українських кордонах” одним із ключових питань цієї наради.

New York Times також переповідає слова радника НАТО, відставного американського генерала Майкла Репасса, про те, що дії російських військових свідчать, “що вони можливо захочуть повернутися, коли час та умови будуть більш сприятливі для Росії… Це станеться знову”.

“Путін цілком може шукати шляхи перевірки рішучості пана Байдена”, заявили коментатори NYT в адміністрації США.

“При всій стратегії, яка обговорюється, існує постійний ризик того, що щось піде не так, як сигнали, що трактуються неправильно”, – сказав у коментарі до статті Ян Лессер, віце-президент Німецького фонду Маршалла.

“Американські чиновники заявляють, що залишаються невпевненими в тому, які саме цілі пана Путіна криються за збільшенням чисельності військ чи в його рішенні повністю не дотримуватися оголошеного відведення. Ця неоднозначність могла бути частиною розрахунків російського лідера”, – пише видання.

Представники адміністрації заявили, що сприймають стійку присутність військ РФ на українському кордоні “як повідомлення від пана Путіна про те, що він може зрівнятись (…) за кількістю військ, які беруть участь у навчаннях США та НАТО в Європі”.

Навчання Defender Europe офіційно розпочалися у вівторок, 4 травня, зібравши близько 28 тисяч військових із США та європейських союзників. Протягом наступного місяця НАТО проведе в Румунії та Португалії ще одне навчання під назвою “Steadfast Defender 21”.

Читайте також:
Велика сімка закликала Росію припинити ескалацію на кордонах України

Як інформувала “Новинарня“, з березня 2021 року на фронті в зоні проведення ООС спостерігалося поступове загострення. Збройні формування РФ нарощували кількість обстрілів – як снайперських, так і з піхотного та важкого озброєння. У березні внаслідок бойових дій загинули дев’ять воїнів ЗС України, у квітні – 14.

Паралельно з цим в інформаційному полі тривало нагнітання ситуації, пов’язане з новинами про перекидання підрозділів ЗС РФ в окупований Крим та області Росії, що межують з Україною.

30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак у звіті в Верховній Раді заявив, що Росія стягує війська до кордону з Україною під виглядом підготовки до військових навчань “Запад 2021”.
Група незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) виявила відео, які підтверджують, що Росія перекидає на кордон з Україною військову техніку, при цьому маскує її номерні знаки. Також СІТ зафіксувала також польовий табір російських військ у Воронезькій області – за 150-250 км від українського кордону. Група дійшла до висновку, що диспозиція російських сил “носить скоріше наступальний, ніж оборонний характер”.
Загалом ішлося про десятки тисяч військових РФ, перекинутих до кордонів з Україною, можливо, загалом до 100 тисяч.

Російська пропаганда натомість звинувачувала Україну в ескалації і стягуванні військ до межі з ОРДЛО за підтримки США й НАТО, в обстрілах цивільної інфраструктури тощо. Центральні телеканали РФ говорили про потребу “денацифікації” та “примушення до миру” України.
Представники Кремля в ці ж дні заявляли, що Росія “може стати на захист жителів Донбасу” та що “вживатиме заходів, якщо Донбас стане схожим на Сребреницю”.

Президент Володимир Зеленський провів нараду щодо загострення на фронті та серію розмов із лідерами держав-партнерів у НАТО. 8 квітня він здійснив поїздку на передову в зону ООС, а квітня – в Париж, де відбулася його розмова з президентом Макроном і канцлером ФРН Меркель.
На підтримку України висловилися країни Заходу, а президент США Джо Байден оголосив надзвичайну ситуацію в сфері нацбезпеки через дії Росії.

22 квітня Росія оголосила про початок відведення своїх військ від українських кордонів. Зі слів міністра оборони РФ Сергія Шойгу, російські війська завершили свої нібито навчання у Південному та Західному військових округах.

Водночас розслідувачі Conflict Intelligence Team заявляли, що можливість російського вторгнення зберігається. Зокрема, техніка та зброя 41-ї армії ЗС РФ залишається на полігоні під Воронежем, особовий склад зможе повернутися назад за кілька днів.

Глава ДПСУ також заявив, що РФ досі не почала відводити війська від східних кордонів України.

Читайте також:
Відведення військ РФ – результат роботи Зеленського, його команди та підтримки партнерів, – Єрмак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна