Велика сімка закликала Росію припинити ескалацію на кордонах України

 

Глави МЗС країн Великої сімки підтвердили підтримку незалежності, суверенітету і територіальній цілісності України та закликали Росію припинити ескалацію на кордонах України і в окупованому Криму. Вони закликали Росію дотримуватися зобов’язань у рамках ОБСЄ щодо прозорості пересування військових сил.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це йдеться у спільному комюніке міністрів закордонних справ G7 та головного дипломата ЄС, підписаному 5 травня.

“Ми висловлюємо жаль, що Росія не надала належної відповіді і не зустрілася з Україною, що повністю несумісно з буквою і духом Віденського документа. Критично важливо, щоб Москва повністю відвела свої сили і вжила кроків для пом’якшення напруги. Ми висловлюємо глибоку стурбованість діями Росії, спрямованими на блокування доступу до частин Чорного моря, включно з територією поряд з протиправно анексованим Кримом та Керченською протокою, перешкоджаючи доступу до українських портів в Азовському морі”, – сказано в комюніке G7.

Міністри також схвально відгукнулися про стриманість і дипломатичність реакції України у цій ситуації.

Вони підтвердили підтримку зусиль Франції та Німеччини у рамках “нормандського формату”, а також ОБСЄ у Тристоронній контактній групі.

“У цьому контексті ми закликаємо Росію та озброєні формування, які вона підтримує, повернутися до режиму припинення вогню”, – наголосили міністри.

Вони засудили продовження окупації Криму і порушення прав людини на півострові, зокрема кримських татар, та заявили, що в цілому підтримують ініціативу України щодо створення “Кримської платформи”.

“Ми продовжуємо підтримувати санкції, нагадуючи, що тривалість міжнародних санкцій, серед іншого, пов’язана з повним виконанням Росією її зобов’язань у рамках Мінських домовленостей, а також поверненням Криму Україні”, – зазначила Велика сімка.

Окрім того, G7 наголосила, що підтримує зусилля задля посилення демократії та інституцій в Україні, і закликала продовжувати реформи, зокрема в таких сферах як верховенство права, судова система, корпоративне управління та боротьба з корупцією.

Читайте також:
Зеленський після зустрічі з Блінкеном анонсував “імовірну двосторонню серйозну угоду” зі США

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна