Наєв: По всій протяжності держкордону з РФ з небезпека, але загрози російського вторгнення немає

 

Командувач об’єднаних сил ЗС України генерал-лейтенант Сергій Наєв наразі не вбачає загрози вторгнення збройних сил РФ на територію України, але попереджає. що небезпека такої загрози залишається.

Про це він сказав в інтерв’ю виданню “Армія.Інформ”, яке опубліковане в п’ятницю, 30 квітня.

“По всіх напрямках навколо державного кордону, по всій протяжності є небезпека і відповідна загроза. Але загроза має певну ступінь, є безпосередня загроза, є потенційна загроза. Тому, небезпека військовою мовою є навколо державного кордону завжди, але рівень загрози на даний час не несе за собою безпосередньо загрозу вторгнення на територію України”, – сказав він.

Відповідаючи на запитання щодо можливості залучення союзників до захисту, Наєв зауважив, що у всіх планах, що є в наявності Командування об’єднаних сил ЗСУ України, передбачено застосування лише Збройних сил України та інших складових вітчизняних сил безпеки і оборони.

“Інших сил, у тому числі держав наших партнерів, там не передбачено. Ми завжди розраховуємо лише на власні сили”, – сказав він.

Як відомо, з березня 2021 року на фронті в зоні проведення ООС спостерігається поступове загострення. Збройні формування РФ нарощують кількість обстрілів – як снайперських, так і з піхотного та важкого озброєння. У березні внаслідок бойових дій загинули дев’ять воїнів ЗС України, за чотири тижні квітня – вже 14.

Паралельно з цим в інформаційному полі тривало нагнітання ситуації, пов’язане з новинами про перекидання підрозділів ЗС РФ в окупований Крим та області Росії, що межують з Україною.
30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак у звіті в Верховній Раді заявив, що Росія стягує війська до кордону з Україною під виглядом підготовки до військових навчань “Запад 2021”.
Група незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) виявила відео, які підтверджують, що Росія перекидає на кордон з Україною військову техніку, при цьому маскує її номерні знаки. Також СІТ зафіксувала також польовий табір російських військ у Воронезькій області – за 150-250 км від українського кордону. Група дійшла до висновку, що диспозиція російських сил “носить скоріше наступальний, ніж оборонний характер”.
Представники Кремля в ці ж дні заявляли, що Росія “може стати на захист жителів Донбасу” та що “вживатиме заходів, якщо Донбас стане схожим на Сребреницю”.

Російська пропаганда натомість звинувачує Україну в ескалації і стягуванні військ до межі з ОРДЛО за підтримки США й НАТО, в обстрілах цивільної інфраструктури тощо. Центральні телеканали РФ говорять про потребу “денацифікації” та “примушення до миру” України.

Президент Володимир Зеленський провів нараду щодо загострення на фронті та серію розмов із лідерами держав-партнерів у НАТО. 8 квітня він здійснив поїздку на передову в зону ООС, а квітня – в Париж, де відбулася його розмова з президентом Макроном і канцлером ФРН Меркель.

На підтримку України висловлюються країни Заходу, а президент США Джо Байден оголосив надзвичайну ситуацію в сфері нацбезпеки через дії Росії.

20 квітня (напередодні щорічного послання Володимира Путіна, який, за однією з версій, міг вдатися до антиукраїнських рішень на зразок анексії ОРДЛО) президент Зеленський виступив із відеозверненням. Він заявив, що Україна не боїться Росії, та запропонував Путіну зустрітися “в будь-якій точці українського Донбасу”.
У відповідь Путін 22 квітня заявив, що готовий прийняти українського президента в Москві, але говорити про двосторонні питання, тоді як з ОРДЛО Київ, на його думку, мусив би вести прямий діалог.

Читайте також:
“Ескалація помітна з початку року”: Зеленський прокоментував загострення на фронті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна