На тлі дипскандалу Чехія відмовилася від російської вакцини “Спутник V”

 

Влада Чехії переглянула доцільність покупки російської вакцини від коронавірусу “Спутник V” на тлі міжнародного скандалу через вибухи боєприпасів у селищі Врбетіце у 2014 році.

Про це заявив віце-прем’єр і міністр внутрішніх справ Чехії Ян Гамачек у понеділок, 19 квітня, повідомляє iDnes.

“Наш єдиний шлях – зосередитися на вакцинах, які надходять через ЄС і схвалені Європейським агентством лікарських засобів”, – сказав він.

Раніше Гамачек скасував свою заплановану поїздку в Москву, де він збирався домовитися про постачання “Спутника”.

Як інформувала “Новинарня“, 17 квітня прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив, що 18 співробітників російського посольства в Празі, яких визнали співробітниками російських спецслужб, мають покинути Чехію протягом найближчих 48 годин.
Уряд країни вдається до рішучих заходів після того, як слідство з’ясувало, що російські спецслужби (а саме – агенти “Петров” і “Боширов”) імовірно причетні до підриву арсеналу у Врбетице.
Йдеться про вибух, що стався ще 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

19 квітня 18 дипломатів покинули Чехію за рішенням уряду. За дипломатами прибув спеціальний урядовий борт Іл-96. Пізніше кілька мікроавтобусів доставили депортованих росіян і їх сім’ї в аеропорт, і вони вилетіли на батьківщину.

Читайте також:
На тлі дипскандалу Чехія виключила “Росатом” з тендера на розширення АЕС “Дуковани”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна