На тлі дипскандалу Чехія виключила “Росатом” з тендера на розширення АЕС “Дуковани”

 

Влада Чехії оголосила, що вирішила виключити російську держкорпорацію “Росатом” з тендера на розширення АЕС “Дуковани” на тлі скандалу, котрий виник між цими двома державами. Йдеться про взаємне видворення дипломатів.

Це рішення озвучив у понеділок, 19 квітня, віце-прем’єр і глава Мінпромторгу Чехії Карел Гавлічек. 

Раніше він попереджав, що “протягом декількох днів він (“Росатом”- Н.) буде виключений з можливості участі в тендері”. Гавлічек також висловлював сумнів у можливості участі “Росатома” субпідрядником.

Як передає “Радіо Свобода”, Гавлічек заявив, що “Росатом” не зможе брати ніякої участі в побудові ще одного, п’ятого енергоблоку атомної електростанції Дуковани – навіть непрямо, як субконтрактор.
При цьому напередодні в чеській опозиції різко критикували чинну владу за те, що, мовляв, попередні умови тендеру були, за словами опозиції, виписані так, щоб забезпечити перемогу саме російської компанії. За повідомленнями, йшлося про необхідність збудувати енергоблок зниженої потужності порівняно зі стандартною, і “Росатом” єдиний із очікуваних учасників тендеру мав практичний досвід із такими реакторами.

На початку року уряд Чехії вирішив не допустити до майбутнього тендеру на побудову ще одного, п’ятого енергоблоку атомної електростанції Дуковани компанію-претендента з Китаю, посилаючись, зокрема, на міркування національної безпеки. Проте чіткого рішення щодо російської компанії тоді не ухвалили, попри застереження чеських спецслужб і політиків про необхідність виключити й її.
Водночас значну підтримку участі Китаю, а особливо Росії в добудові АЕС висловлював президент Чехії Мілош Земан, відомий своїми прокитайськими і особливо проросійськими поглядами.

У березні 2021 року Elektrarna Dukovany II, a.s. (EDU-II, входить до чеської енергокомпанії CEZ Group) отримала дозвіл державного управління з ядерної безпеки Чехії на розміщення нової АЕС в муніципалітеті Дуковани. Після отримання дозволу на розміщення блоків АЕС має відбутися оголошення тендера з вибору підрядника.

Заявка розширення АЕС “Дуковани” була спрямована регулятору в березні 2020 року. Предметом заявки є будівництво двох нових енергоблоків на АЕС “Дуковани” потужністю по 1200 МВт.

Російська ДК “Росатом” неодноразово заявляла про плани брати участь у тендерах Чехії на будівництво АЕС. У листопаді 2016 року структура “Росатома” – “Русатом Оверсіз” – повідомила, що держкорпорація передала Мінпромторгу Чехії і CEZ Group пакет документів про потенційну участь у проекті будівництва нових блоків АЕС. Перед цим, наприкінці жовтня, концерн “Росенергоатом” повідомив, що Чехія вивчає пропозицію “Росатома” про будівництво на території країни нових енергоблоків замість АЕС “Дуковани”.

Наразі в Чехії діють дві атомні станції:

  • АЕС “Дуковани” (4 енергоблоки з реакторами ВВЕР-440);
  • АЕС “Темелін” (2 блоки ВВЕР-1000), побудовані за радянськими проєктами.

Як інформувала “Новинарня“, 17 квітня прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив, що 18 співробітників російського посольства в Празі, яких визнали співробітниками російських спецслужб, мають покинути Чехію протягом найближчих 48 годин.
Уряд країни вдається до рішучих заходів після того, як слідство з’ясувало, що російські спецслужби (а саме – агенти “Петров” і “Боширов”) імовірно причетні до підриву арсеналу у Врбетице.
Йдеться про вибух, що стався ще 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

19 квітня 18 дипломатів покинули Чехію за рішенням уряду. За дипломатами прибув спеціальний урядовий борт Іл-96. Пізніше кілька мікроавтобусів доставили депортованих росіян і їх сім’ї в аеропорт, і вони вилетіли до Росії.

Читайте також:
Президент Чехії Земан вимагає від СБ інформацію про російських шпигунів у країні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна