Закордонна допомога чи наш ОПК? В Міноборони розповіли, на що роблять ставку у зв’язку з російськими загрозами

 

Міністерство оборони України має “збалансовану точку зору” щодо пріоритетності в закупівлі озброєння для українського війська, зважаючи на скупчення російських військ поблизу державних кордонів України.
Держава планує отримувати міжнародну допомогу, але основну ставку робить на вітчизняний оборонно-промисловий комплекс.

Як передає “Новинарня“, таку думку висловив заступник міністра оборони України Олександр Миронюк під час онлайн-пресконференції для українських ЗМІ в п’ятницю, 16 квітня, відповідаючи на запитання, чи враховує Україна посилення допомоги за програмою FMS щодо закупівлі чи отримання пріоритетних видів озброєнь, які можуть бути потрібні Збройним силам України з огляду на загострення ситуації на кордонах.

“Ми вивчаємо всі виклики, які наразі існують навколо нашої країни. Хто би що не казав та які прогнози би не давав – ми повинні бути готові надати відсіч будь-яким діям агресора, який знаходиться навколо нашої держави. Звичайно, у нас всі програми на сьогоднішній день поєднуються, і ми витратили багато часу в минулому році, щоб знайти єдиний консенсус щодо того, що ми маємо за програмою матеріально-технічної допомоги, що ми маємо закупити безпосередньо у виробників як державної, так і приватної форми власності. А також – що ми можемо закуповувати по інших ресурсах – FMS, NSPA тощо”, – сказав заступник міністра.

Довідково

  • FMS/FMF – Програма продажу озброєння і військової техніки збройним силам іноземних держав/Програма фінансової допомоги збройним силам іноземних держав;
  • NSPA – Агенція НАТО з підтримки та постачання

“Ми маємо станом на сьогодні збалансовану точку зору, яким чином це має відбуватися. Якщо ми не можемо закупити щось у нас в Україні і в нас не вистачає коштів на дороговартісну військову техніку – звичайно, це має йти за програмою FMF. І це вимагають від нас стратегічні партнери, щоб ми чітко визначали свої прерогативи – що саме нам, станом на сьогодні, потрібно”, – підкреслив Миронюк.

Він розповів, що МОУ зібрало побажання й оцінки всіх органів військового управління, і “є розуміння”, яких зразків озброєнь потребує Україна.

“Є номенклатура, яка буде постачатися в рамках матеріально-технічної допомоги, а є номенклатура, яка буде закуповуватися через програми FMS. Є така, яка буде закуповуватися безпосередньо в українських виробників. Перші, на кого ми робимо ставки – це наш вітчизняний оборонно-промисловий комплекс, у якому стані він би не був. Бо якщо не буде нашого ОПК – не буде подальшого розвитку ЗСУ. Це дві системи, які крокують поруч одна з одною “, – підсумував Олександр Миронюк.

Він додав, що з міркувань конфіденційності не може повідомити конкретні назви номенклатур по тій чи іншій програмі, але в Міноборони “є розуміння, яким чином, що, де і як” має отримати українське військо, щоб зміцнити свої позиції перед обличчям агресора.

Нагадаємо, напередодні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що У випадку наступу РФ Україна отримає конкретну військово-технічну допомогу від партнерів.

Як відомо, з березня 2021 року на фронті в зоні проведення ООС спостерігається поступове загострення. Збройні формування РФ нарощують кількість обстрілів – як снайперських, так і з піхотного та важкого озброєння. У березні внаслідок бойових дій загинули дев’ять воїнів ЗС України, за два тижні квітня – вже десять.
Паралельно з цим в інформаційному полі триває нагнітання ситуації, пов’язане з новинами про перекидання підрозділів ЗС РФ в окупований Крим та області Росії, що межують з Україною.
30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак у звіті в Верховній Раді заявив, що Росія стягує війська до кордону з Україною під виглядом підготовки до військових навчань “Запад 2021”.
Група незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) виявила відео, які підтверджують, що Росія перекидає на кордон з Україною військову техніку, при цьому маскує її номерні знаки. Також СІТ зафіксувала також польовий табір російських військ у Воронезькій області – за 150-250 км від українського кордону. Група дійшла до висновку, що диспозиція російських сил “носить скоріше наступальний, ніж оборонний характер”.
Представники Кремля в ці ж дні заявляли, що Росія “може стати на захист жителів Донбасу” та що “вживатиме заходів, якщо Донбас стане схожим на Сребреницю”.
Російська пропаганда натомість звинувачує Україну в ескалації і стягуванні військ до межі з ОРДЛО за підтримки США й НАТО, в обстрілах цивільної інфраструктури тощо. Центральні телеканали РФ говорять про потребу “денацифікації” та “примушення до миру” України.
Про те, що Росія може готувати масштабні провокації, попереджає розвідка. Президент Володимир Зеленський провів нараду щодо загострення на фронті та кілька розмов із лідерами держав-партнерів у НАТО. 8 квітня він здійснив поїздку на передову в зону ООС.
На підтримку України висловлюються країни Заходу, а президент США Джо Байден оголосив надзвичайну ситуацію в сфері нацбезпеки через дії Росії.

підготувала: Людмила Кліщук

Читайте також:
Україна готова до російського вторгнення, – Зеленський. ВІДЕО

“Руки геть від України”: найбільша фракція парламенту ЄС попередила Путіна про наслідки у разі загострення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна