У випадку наступу РФ Україна отримає конкретну військово-технічну допомогу від партнерів, – Кулеба

 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна отримає додаткову військово-технічну допомогу від партнерів у випадку масштабного наступу Росії.

Про це він сказав в ефірі програми “Право на владу” на каналі “1+1” 15 квітня, передає “Укрінформ“.

“У разі якщо, не дай Боже, активні масштабні бойові дії відновляться, то ми отримаємо конкретну предметну військово-технічну допомогу від низки наших партнерів, яка суттєво зміцнить оборону, обороноздатність України, та допоможе нам відбити наступ агресора”, – запевнив глава МЗС.

Кулеба уточнив, яких саме сфер стосуватиметься згадана допомога.

“Україна отримує та отримає ще більшу військово-технічну підтримку: конкретну зброю, конкретні розвідувальні дані, конкретні технології, які зміцнять українську здатність захищатися”, – сказав він.

Глава МЗС окремо звернув увагу на намагання України розшити тренувальні місії з іншими країнами.

“Ми вже порушили питання не лише зі Сполученими Штатами, але і з деякими іншими країнами про розширення тренувальних місій, які… ще додатково, ще масштабніше сприятимуть підготовці українських Збройних Сил”, – зазначив Дмитро Кулеба.

Міністр підкреслив, що наразі мета України – зупинити та не допустити ескалації з боку Росії, але у випадку спроби розв’язати гарячу фазу “Збройні сили України та Українська держава разом з партнерами захистить себе надійно”.

Читайте також:
Стріляв, метав, лягав під танк: мер Кличко в Десні взяв участь у навчаннях із тероборони. ФОТО

Як відомо, з березня 2021 року на фронті в зоні проведення ООС спостерігається поступове загострення. Збройні формування РФ нарощують кількість обстрілів – як снайперських, так і з піхотного та важкого озброєння. У березні внаслідок бойових дій загинули дев’ять воїнів ЗС України, за два тижні квітня – вже десять.
Паралельно з цим в інформаційному полі триває нагнітання ситуації, пов’язане з новинами про перекидання підрозділів ЗС РФ в окупований Крим та області Росії, що межують з Україною.
30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак у звіті в Верховній Раді заявив, що Росія стягує війська до кордону з Україною під виглядом підготовки до військових навчань “Запад 2021”.
Група незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) виявила відео, які підтверджують, що Росія перекидає на кордон з Україною військову техніку, при цьому маскує її номерні знаки. Також СІТ зафіксувала також польовий табір російських військ у Воронезькій області – за 150-250 км від українського кордону. Група дійшла до висновку, що диспозиція російських сил “носить скоріше наступальний, ніж оборонний характер”.
Представники Кремля в ці ж дні заявляли, що Росія “може стати на захист жителів Донбасу” та що “вживатиме заходів, якщо Донбас стане схожим на Сребреницю”.
Російська пропаганда натомість звинувачує Україну в ескалації і стягуванні військ до межі з ОРДЛО за підтримки США й НАТО, в обстрілах цивільної інфраструктури тощо. Центральні телеканали РФ говорять про потребу “денацифікації” та “примушення до миру” України.
Про те, що Росія може готувати масштабні провокації, попереджає розвідка. Президент Володимир Зеленський провів нараду щодо загострення на фронті та кілька розмов із лідерами держав-партнерів у НАТО. 8 квітня він здійснив поїздку на передову в зону ООС.
На підтримку України висловлюються країни Заходу, а президент США Джо Байден оголосив надзвичайну ситуацію в сфері нацбезпеки через дії Росії.

Читайте також:
Україна готова до російського вторгнення, – Зеленський. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна