Кінцевою метою вторгнення РФ може бути контроль над Лівобережжям і Півднем, – Забродський

 

Схід України не є головним стратегічним напрямком для повномасштабних дій Російської Федерації. Ймовірно, що агресор може атакувати Сумський і Харківський напрямки, поліський операційний район, Кримські перешийки, Чорноморське узбережжя.

Таку думку висловив у понеділок, 12 квітня, генерал-лейтенант Збройних сил, народний депутат України Михайло Забродський, аналізуючи переміщення підрозділів ЗС РФ вздовж кордонів України та ескалацію на Сході.

З його слів, ці обидва факти є “частинами одного і того ж сценарію”

“Схід України навряд чи стане головним стратегічним напрямком. Цілком безглуздо планувати наступальні дії там, де зосереджені найбільш підготовлені і боєздатні військові частини і з’єднання наших Збройних сил. Тим більше, що накреслення наших кордонів пропонує значно ширший перелік: Сумський і Харківський напрямки, поліський операційний район, Кримські перешийки, Чорноморське узбережжя тощо”, – написав на ФБ Забродський.

“Кінцевою метою вторгнення навряд чи може бути встановлення контролю над всією територією нашої країни. Мова може йти про Лівобережжя і південні регіони. При цьому, за визнанням навіть російських аналітиків, “повний розгром і капітуляція Збройних сил України є малоймовірними”. Це, в свою чергу, може означати, що навіть після перших нищівних ударів, супротив Збройних сил і населення нашої країни загарбникам буде лише наростати”, – міркує генерал.

Забродський переконаний, що вирішальною в цьому випадку буде допомога партнерів, перш за все – від США і окремих країн-членів НАТО.

“Відповідні показові кроки вже здійснені і продемонстрована готовність до наступних. І мова може йти точно не про бойові дії на суходолі. Є відпрацьований механізм забезпечення розвідувальними даними, існує можливість практично безмежної ресурсної підтримки, відпрацьовано питання закриття повітряного простору і вирівнювання балансу з російськими ВКС тощо”.

Забродський також підкреслив, що Росія прагне зробити Україну або значну її частину підконтрольним Кремлю утворенням.

“Теперішній стан справ: існування “ЛНР/ДНР” є просто омріяним для 2014-го, але ресурсно обтяжливим і політично безперспективним для 2021-го. Для путінського “рейху” Україна завжди була і залишається тим елементом, якого так не вистачає. Новий імпульс гідридній операції проти України дає, як не дивно, відносне затишшя в інших точках “проекції сили” РФ, таких як, наприклад, Сирія. Перевантаженій власними внутрішніми проблемами імперії важко існувати без чергової версії зовнішньої загрози і протистояння з усім світом. Тому драматичні відео бомбардувань сирійських міст будуть ще довго систематично змінюватись повідомленнями про “вбитих українським БПЛА дівчат” або про готовність Об’єднаних Сил до міфічного наступу. В РФ, як добре відомо, телевізійні вистави і накручування суспільної думки є перевіреними способами консолідації і відволікання від невтішної реальності”, – наголосив офіцер.

Забродський також припустив, що протидія української держави російській агентурі викликала таку реакцію з боку РФ.

“Небезпідставно вважаючи теперішніх українських можновладців слабкою командою, Кремль намагається примусити політичне керівництво “дати задній хід” цим процесам і, цілком можливо, припинити укріплення зв’язків із стратегічним партнером – США”, – резюмував нардеп про ймовірний кінцевий результат агресивних дій РФ в останні тижні.

Читайте також:
США пропонують надати по лендлізу винищувачі для України, – експосол

МЗС перелічило країни, які висловили підтримку Україні перед загрозою нової агресії РФ

Вашингтон проводить консультації з союзниками щодо ескалації насильства з боку РФ щодо України

Як відомо, з березня 2021 року на фронті в зоні проведення ООС спостерігається поступове загострення. Збройні формування РФ нарощують кількість обстрілів – як снайперських, так і з піхотного та важкого озброєння. У березні внаслідок бойових дій загинули дев’ять воїнів ЗС України, за вісім днів квітня – вже шість.
Паралельно з цим в інформаційному полі триває нагнітання ситуації, пов’язане з новинами про перекидання підрозділів ЗС РФ в окупований Крим та області Росії, що межують з Україною.
30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак у звіті в Верховній Раді заявив, що Росія стягує війська до кордону з Україною під виглядом підготовки до військових навчань “Запад 2021”.
Група незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) виявила відео, які підтверджують, що Росія перекидає на кордон з Україною військову техніку, при цьому маскує її номерні знаки. Також СІТ зафіксувала також польовий табір російських військ у Воронезькій області – за 150-250 км від українського кордону. Група дійшла до висновку, що диспозиція російських сил “носить скоріше наступальний, ніж оборонний характер”.
Представники Кремля в ці ж дні заявляли, що Росія “може стати на захист жителів Донбасу” та що “вживатиме заходів, якщо Донбас стане схожим на Сребреницю”.
Про те, що Росія може готувати масштабні провокації, попереджає розвідка. Президент Володимир Зеленський провів нараду щодо загострення на фронті та кілька розмов із лідерами держав–партнерів у НАТО. 8 квітня він здійснив поїздку на передову в зону ООС.

Читайте також:
Росія може стати на захист жителів Донбасу, – Кремль

“Не бійтеся, війни не буде”, – віцепрем’єр Резніков назвав дії РФ лише нагнітанням паніки

Міністр оборони Таран зробив заяву у відповідь на “страшилки російських пропагандистів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна