США пропонують надати по лендлізу винищувачі для України, – експосол

 

Колишній посол України у США Валерій Чалий заявив, що нашій країні Сполучені Штати Америки пропонують надати винищувачі по лендлізу.

Про це він розповів в програмі “Студія Захід” з Антоном Борковським на Еспресо.TV у неділю, 11 квітня.

Йдеться про заміну парку радянських літаків Су-24, Су-25, МіГ-29 та Су-27.

“Миттєве реагування на повномасштабний конфлікт потребує не тільки санкційних і міжнародних норм, але й дій. Треба готуватися закрити небо над Україною, тому що Росія може просунутися тільки в разі застосування авіації. Безпосередньо вже зараз треба думати над цим моментом”, – наголосив дипломат.

Також потребує переоснащення українська військова авіація та система ППО.

“Я вважаю, що це зараз треба ставити на порядок денний. В Америці звучать заклики і в т.ч. моїх друзів, які працюють в цьому секторі. Вони пропонують надати по лендлізу, так би мовити, Україні винищувачі, які могли б не то що там створювати загрозу Росії, ні, просто замінити той парк, який у нас застарів, який треба виводити з використання. Мова йде про літаки Су-24, Су-25, МіГ-29. Очевидно, F-15, F-16 чи їх аналоги могли би бути корисними“, – пояснив Валерій Чалий.

Разом з тим, за його словами, Україна потребує і нових літаків дозаправки, і нової системи радіолокації.

Довідково:
Програма лендлізу була системою, за якою Сполучені Штати Америки, частково на безоплатній основі, передавали своїм союзникам у Другій світовій війні боєприпаси, техніку, продовольство і стратегічну сировину, включаючи нафтопродукти.
Концепція цієї програми надавала президентові владу допомагати будь-якій країні, чия оборона визнавалася життєво важливою для США.
Положення лендлізу передбачали, що після війни у випадку зацікавленості американської сторони незруйнована й не втрачена техніка й устаткування повинна бути повернена у США.

Нагадаємо, командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-полковник Сергій Дроздов заявив, що Україна очікує отримати на озброєння сучасний літак п’ятого покоління F-35.
Командувач також повідомив, що про протягом наступних 10 років Повітряні сили будуть змушені вивести зі складу основні зразки бойової техніки, що зараз стоїть на озброєнні ЗСУ та підкреслив значення переозброєння тактичної авіації.

Читайте також:
Україна могла би придбати ескадрилью винищувачів за досвідом Польщі, – командувач ПС ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна