Росія може стати на захист жителів Донбасу, – Кремль

 

“Козак: Росія може стати на захист жителів Донбасу”, – таку назву має новина на сайті російського урядового інформагентства “РИА Новости”.

Відповідну заяву в четвер, 8 квітня, зробив заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак на прес-конференції.

“Все залежить від того, який масштаб буде пожежі. Якщо там буде, як каже наш президент, влаштована Сребрениця, мабуть, змушені будемо стати на захист”, – сказав Козак, який курирує “українське питання” в АП РФ.

“Все залежить від іншої сторони”, – підкреслив він.

За словами представника Кремля, зараз в ОРДЛО є “загартовані в боях озброєні формування” (1-й і 2-й армійські корпуси ЗС РФ), які здатні тримати оборону, і необхідність захисту [новими регулярними частинами російської армії] поки не виникає.

Також на пресконференції Дмитро Козак заявив, що Росія не прагне “різати суверенітет” України або захоплювати її території, а “зацікавлена ​​в стабільній державі біля своїх кордонів”.

Він також сказав, що не бачить зв’язку між поїздкою президента України Володимира Зеленського на Донбас і загостренням у регіоні. За словами Козака, “це один з елементів інформаційної роботи, піар-активності, яку проводять всі політики, включаючи Зеленського”.

Представник Кремля вважає, що Київ не має намірів “розв’язувати повномасштабний конфлікт” на сході.

На думку Козака, конфлікт на Донбасі можна врегулювати за рік, якщо “діяти послідовно і дотримуватися раніше досягнутих домовленостей”.

Як відомо, з березня 2021 року на фронті в зоні проведення ООС спостерігається поступове загострення. Збройні формування РФ нарощують кількість обстрілів – як снайперських, так і з піхотного та важкого озброєння. У березні внаслідок бойових дій загинули дев’ять воїнів ЗС України, за вісім днів квітня – вже шість.
Паралельно з цим в інформаційному полі триває нагнітання ситуації, пов’язане з новинами про перекидання підрозділів ЗС РФ в окупований Крим та області Росії, що межують з Україною.
30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак у звіті в Верховній Раді заявив, що Росія стягує війська до кордону з Україною під виглядом підготовки до військових навчань “Запад 2021”.
Група незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) виявила відео, які підтверджують, що Росія перекидає на кордон з Україною військову техніку, при цьому маскує її номерні знаки. Також СІТ зафіксувала також польовий табір російських військ у Воронезькій області – за 150-250 км від українського кордону. Група дійшла до висновку, що диспозиція російських сил “носить скоріше наступальний, ніж оборонний характер”.
Про те, що Росія готує масштабні провокації, попереджає розвідка. Президент Володимир Зеленський провів  нараду щодо загострення на фронті та кілька розмов із лідерами держав – партнерів у НАТО. 8 квітня він здійснив поїздку на передову в зону ООС.

Читайте також:
У Бундестазі засудили перекидання військ РФ до кордонів України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна