Венедіктова підписала підозру братові голови ОАСК Зонтову

 

У середу, 7 квітня, генеральна прокурорка Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру брату голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка – співробітникові Служби зовнішньої розвідки Юрію Зонтову та ще одному адвокату, якого правоохоронці затримали при отриманні хабаря для подальшої його передачі суддям ОАСК.

Про це генпрокурорка поінформувала у фейсбуці.

“Буквально годину тому я підписала повідомлення про підозру двом горе-ділкам, які називають себе адвокатами. Вони надавали, як їм здавалось, адвокатські послуги, однак на думку детективів НАБУ і прокурорів САП, з якими я цілком згодна, така правова допомога – пряма дорога на лаву підсудних”, – йдеться в повідомленні.

Затриманим підписано підозру в підбурюванні до надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище (ч.4 ст.27, ч.3 ст.369 КК України), пише “Українська правда”.

У пресцентрі Служби зовнішньої розвідки сьогодні заявили, що відсторонили від роботи свого співробітника на час досудового розслідування щодо його причетності до корупції.

“Щодо інформації у ЗМІ про причетність співробітника СЗРУ до корупції. СЗРУ сприяє НАБУ у розслідуванні щодо причетності співробітника служби до корупційних проявів. За попередніми результатами власного розслідування, його затримання не пов’язано з діяльністю на посаді в СЗРУ. Зазначаємо, що на період досудового розслідування фігурант відсторонений від виконання службових обов’язків у розвідувальному органі”, – йдеться в повідомленні.

У СЗР також зазначили, що у відомстві “діє нульова толерантність до корупції” і є “принципова позиція – безкомпромісність і відкритість у боротьбі з її проявами”.

Нагадаємо, напередодні Національне антикорупційне бюро викрило на одержанні 100 тисяч доларів неправомірної вигоди Юрія Зонтова – брата голови Окружного адміністративного суду міста Києва Павла Вовка. Гроші ймовірно мали передати самому керівнику ОАСК.
Правоохоронці затримали Зонтова й провели низку обшуків, зокрема в будівлі суду.

Згодом у НАБУ повідомили, що правоохоронці затримали двох адвокатів-посередників, викритих “на гарячому” під час отримання хабаря для подальшої її передачі суддям ОАСК.

Під час обшуків у квартирі-сховищі, яку використовувала родина Вовка, виявили велику кількість валюти готівкою – понад 3,7 млн доларів, 840 тисяч євро, 20 тисяч фунтів, 230 тисяч гривень і 100 шекелів, а також чимало предметів антикваріату.

За даними журналіста Юрія Бутусова, суддя Вовк облаштував секретний сховок готівки в конспіративній квартирі у звичайному будинку за адресою вул. Джона Маккейна, 22 на Печерську. Також він застосовував жорсткі заходи безпеки, тому сховище вдалося викрити тільки під час передавання хабаря.

Як інформувала “Новинарня“, голові ОАСК Павлові Вовку інкримінують створення злочинної організації з метою захоплення державної влади, перешкоджання діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, втручання у діяльність державних діячів – членів ВККСУ.
За словами правоохоронців, у цій організації брали участь судді Окружного адміністративного суду Києва. У межах цього провадження розслідується також можливе прийняття пропозиції та одержання неправомірної вигоди головою Державної судової адміністрації України.

5 січня ВАКС відмовив у примусовому приводі Вовка до суду для обрання йому запобіжного заходу, як просила сторона обвинувачення. Детективи НАБУ особисто вручили голові ОАСК повістку про виклик до ВАКС на це засідання.

3 лютого ВАКС задовольнив клопотання детективів НАБУ щодо примусово доставлення Павла Вовка до Вищого антикорупційного суду. Однак голова ОАСК заявив, що не збирається виконувати “незаконне” рішення.

Читайте також:
Мін’юст подав скаргу на суддю Вовка до Вищої ради правосуддя

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.