НАБУ викрило на хабарі в $100 тис. брата голови ОАСК, що назвався співробітником розвідки

 

Національне антикорупційне бюро викрило на одержанні 100 тисяч доларів неправомірної вигоди Юрія Зонтова – брата голови Окружного адміністративного суду міста Києва Павла Вовка. Гроші ймовірно мали передати самому керівнику ОАСК.

Про це у вівторок, 6 квітня, повідомляє “Слово і діло” з посиланням на джерела в антикорупційних органах правопорядку.

Зазначається, що Юрія Зонтова затримали детективи НАБУ під час отримання грошей, які він як посередник мав передати своєму родичеві – голові Окружного адмінсуду Києва Павлові Вовку.

Сьогодні в будівлі ОАСКу проходять обшуки, які проводять працівники НАБУ.

Водночас журналіст Юрій Бутусов заявив, що затриманий на хабарі Зонтов стверджує, що працює у Службі зовнішньої розвідки.

“НАБУ затримало на хабарі в $100 тис. рідного брата голови Окружного адмінсуду Павла Вовка. Його звати Юрій Зонтов, і він заявив, що є співробітником Служби зовнішньої розвідки”, – написав Бутусов у фейсбуці.

Він зазначив, що перше прізвище Вовка – Зонтов, Вовк – це прізвище його дружини Світлани, яке він взяв після одруження в 1999 році. А брат залишився Зонтовим, і теж був тісно пов’язаний з правосуддям. Він працював адвокатом.

Бутусов повідомив, що за даними джерел видання “Цензор.нет”, Вовк організував “глибоко законспіровану систему отримання хабарів”.

“Кожен хабародавець аналізувався, робота йшла тільки зі зрозумілими і відомими людьми, і лише щодо великих сум. Павло Вовк особисто не бере участі в передачі грошей – він розуміє, що за ним йде полювання. Працює система посередників, це вони контактують з “клієнтами”, і передають гроші від хабародавця рідному брату”, – повідомив журналіст.

За його словами, Вовк неодноразово зрив операції НАБУ щодо документування його хабарів.

“Сьогодні спрацювала жадібність – слухання справи повинна було відбутися в ОАСК завтра, терміновість була виправдана ситуацією. І добре знаючи наші правоохоронні органи, Вовк не думав, що НАБУ ризикне передавати аж 100 000 доларів через низку посередників, яку, видавалося, неможливо було відслідкувати. Уявіть собі, такі гроші можна було в процесі передавання і десь “загубити”. Проте НАБУ вирішило ризикнути такими великими грошима, знайти їх і визначити передавання Зонтову”, – написав журналіст.

Бутусов стверджує, що Юрій Зонтов зберігає адвокатське свідоцтво, а отриманий хабар повіз на зберігання в помешкання, де облаштований офіс. “У квартирі – три сейфи для документів і цінностей”, – додав він і зазначив, що завдяки роботі в розвідці, Зонтов мав можливість користуватися офіційним прикриттям і статусом держслужбовця, організовуючи виїзди закордон у країни, де “так зручно родині зберігати крадене в Україні”.

Як інформувала “Новинарня“,голові ОАСК Павлові Вовку інкримінують створення злочинної організації з метою захоплення державної влади, перешкоджання діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, втручання у діяльність державних діячів – членів ВККСУ.

За словами правоохоронців, у цій організації брали участь судді Окружного адміністративного суду Києва. У межах цього провадження розслідується можливе прийняття пропозиції та одержання неправомірної вигоди головою Державної судової адміністрації України.

5 січня ВАКС відмовив у примусовому приводі Вовка до суду для обрання йому запобіжного заходу, як просила сторона обвинувачення. Детективи НАБУ особисто вручили голові ОАСК повістку про виклик до ВАКС на це засідання.

На початку лютого НАБУ довело до відома Вовка зміст виклику до ВАКС, де на 3 лютого було заплановане засідання з обрання запобіжного заходу. Детективи зачитували Вовку текст клопотання про відсторонення його від посади під час “прогулянки” поруч із суддею довжиною у кілька кілометрів.

3 лютого ВАКС задовольнив клопотання детективів НАБУ щодо примусово доставлення Павла Вовка до Вищого антикорупційного суду.

Читайте також:
Мін’юст подав скаргу на суддю Вовка до Вищої ради правосуддя

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна