Після обшуків в ОАСК оголосили підозри 12 особам, – НАБУ

 

У рамках кримінального провадження, по якому 17 липня в Окружному адміністративному суді міста Києва НАБУ проводило обшуки, вже оголосили 12 підозр.

Про це у вівторок, 21 липня, інформує пресслужба НАБУ.

“17 липня повідомлено про підозру 12 особам, у тому числі головіДержавної судової адміністрації та голові ОАСК, які мали на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, Вищою радою правосуддя, створення штучних перешкод у їхній роботі, а також втручалися у діяльність державних діячів”, – йдеться у повідомленні.

Голови ОАСК та ДСА підозрюються у зловживанні впливом на особу, уповноважену на виконання функцій держави.

Загалом, як інформують у НАБУ, серед підозрюваних зокрема голова ОАСК Павло Вовк.

“Вказане провадження передано з СБУ до НАБУ і САП для подальшого розслідування”, – зазначили в НАБУ.

За версією слідства, фактично ця злочинна організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних еліт та бізнес-кіл.

“Зокрема, для цього голова ОАСК використовував схему з подання штучних, надуманих адміністративних позовів від підставних громадських організацій чи фізичних осіб до свого ж суду з подальшим “надшвидким” їх розглядом та з наперед визначеним результатом”, – йдеться у повідомленні.

У відомстві нагадали, що у липні 2019 року працівники НАБУ, Управління спецрозслідувань ГПУ, СБУ здійснили обшуки у приміщеннях ОАСК та Суворовського районного суду м. Одеси, і, як наслідок, повідомили про підозру голові ОАСК і ще трьом суддям.

У НАБУ зазначили, що тоді суддям інкримінували винесення завідомо неправосудних судових рішень та втручання у діяльність судових органів для створення штучних перешкод у роботі ВККС.

“Наразі розслідування вказаного епізоду завершено, триває ознайомлення підозрюваних із матеріалами”, – уточнюється у повідомленні.

Зазначається, що суддю Суворовського районного суду міста Одеси вже було звільнено з посади за вчинені ним дії через порушення присяги, а решта троє з притягнутих до відповідальності вже вдруге отримують підозри у вчиненні незаконних дій. Йдеться, з-поміж іншого, про голову ОАСК, його заступника та суддю цього ж суду.

У НАБУ уточнили, що, “зважаючи на виключну суспільну значимість кримінального провадження”, вони оприлюднюють розсекречені матеріали слідчих дій, що розкривають деталі злочину.

Зокрема, оприлюднене НАБУ відео стосується епізоду щодо ДСА.

Нагадаємо, співробітники Національного антикорупційного бюро ввечері 17 липня провели обшуки у голови Окружного адміністративного суду міста Києва Павла Вовка, а також повідомили йому про підозру.

Читайте також:
“Поціль помідором у Портнова”: активісти під судом вимагали розформування ОАСК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна