“Поціль помідором у Портнова”: активісти під судом вимагали розформування ОАСК

 

У вівторок, 2 червня, під Окружним адміністративним судом міста Києва активісти вимагали ліквідації цього суду й створення натомість нового.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

У будівлі саме відбувалися загальні збори суддів.

“Ми вимагаємо від президента України Володимира Зеленського подати до Верховної Ради України законопроєкт про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення абсолютно нового суду з призначенням нових суддів через прозорі конкурсні механізми. Цей суд загруз в корупції, некомпетентності й підігруванні проросійському реваншу“, – заявив правник, громадський активіст Микола Марченко.

За його словами, активісти закликають Вищу раду правосуддя провести оцінку діяльності суддів ОАСК в межах своєї компетенції.

Також НАБУ має дослідити діяльність суддів ОАСК на предмет вчинення корупційних порушень.

“Ми вимагаємо, щоби НАБУ здійснило ці дії в межах, визначених законом та КПК. Інформація про вчинення корупційних правопорушень представниками цього суду є публічною і є не один рік у медіа”, – заявив Марченко.

Водночас НАЗК закликають, щоби воно провело в установленому законом порядку перевірку декларацій суддів ОАСК та членів їх родин і пов’язаних з ними осіб.

“Якщо влада не вчинить жодних кроків і президент не розформує цей суд, не проведе переатестацію цих суддів, то він буде особисто відповідалти за беззаконня, які робляться, бо саме в цьому приміщенні починається антидержавний реванш. Тому ми і вимагаємо – розформування суду, формування нового складу суду, переатестацію суддів, притягнення до відповідальності злочинців в суддівських мантіях тощо”, – заявили активісти.

Під час заходу також провели конкурс “Поціль у Портнова”, як у неофіційного куратора суду.

Також активісти передали суддям ОАСК лапті, які символізують “ідеали руского міра”.

Нагадаємо, в ОАСК розглядалися резонансні справи. Зокрема, щодо колишнього керівника Державної фіскальної служби Романа Насірова, цей суд визнав незаконною націоналізацію “Приватбанку”, призупинив перейменування так званої Української православної церкви Московського патріархату, скасував перейменування Московського проспекту Києва на проспект Степана Бандери, забороняв Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я.

У часи Революції гідності ОАСК також виніс понад десяток незаконних рішень про заборону Майдану, а потім чимало правоохоронців, звільнених внаслідок переатестації, поновились саме завдяки рішенням Окружного суду.

Читайте також:
Нефьодов подав судовий позов щодо поновлення на посаді голови Митної служби

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна