У 81-й окремій аеромобільній бригаді показали, як вакцинують своїх військових

 

У 81-ій окремій аеромобільній бригаді ДШВ ЗСУ розпочалась вакцинація військовослужбовців від COVID-19.

Про це у вівторок, 2 березня, повідомили в пресцентрі військової частини.

Зазначається, що вакцинація проходить у добровільному порядку, перед щепленням медичні працівники перевіряють температуру тіла та тиск десантників, заповнюють необхідну документацію.

“Попередньо кожен військовослужбовець, який надав згоду на вакцинацію, проходить опитування щодо протипоказань. Особовий склад, який був щеплений, має відповідний документ про його проходження та знаходиться під наглядом медичного персоналу”, – йдеться в пресрелізі.

81-ша окрема аеромобільна бригада базується у містах Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ та Полтава. Переважна більшість – в районі, безпосередньо прилеглому до зони бойових дій у Донецькій області.

Читайте також:
“Охочих – лише 10-15%”: вакцинація в ЗСУ провалюється через “антиваксів”, побоювання і непоінформованість

Як повідомляла “Новинарня“, вакцинація від коронавірусу в Україні почалася 24 лютого.

Напередодні з Індії були доставлені 500 тисяч доз вакцини Covishield, розробленої Oxford/AstraZeneca та виробленої на потужностях Serum Institute (Індійського інституту сироватки).
До 31 березня МОЗ розраховує отримати ще 1,5 млн доз цієї вакцини.

Крім того, в березні очікується поставка 117 тис. доз вакцини від Pfizer у рамках глобальної ініціативи COVAX.

До “груп ризику”, які потребують першочергової вакцинації, в Україні віднесли лікарів та військових у зоні ООС.

У районі проведення операції Об’єднаних сил вакцинація від COVID-19 стартувала 25 лютого. Приблизно по 7 тисяч доз “ковішилду” надійшли у військові госпіталі Луганщини та Донеччини.

Вакцинація проводиться в два етапи. Другу дозу вакцини пацієнти мають отримати через 4-12 тижнів після першої.

Позаяк індійське походження вакцини у багатьох українців, зокрема й військових, викликає острах, у пресцентрі Об’єднаних сил наголосили на тому, що її виробник, Serum Institute of India, є лідером з випуску різного роду вакцин протягом останніх 50 років. “Потужності підприємства дозволяють виготовляти більше 25 видів вакцин і поставляти їх до більше ніж 140 країн світу. Вакцини цього виробника давно й успішно використовуються в Україні і довели свою безпечність та ефективність… Отримана Україною вакцина CoviShield сертифікована Всесвітньою організацією охорони здоров’я і допущена до використання в умовах надзвичайної ситуації”, – запевнили в Об’єднаних силах.

22 лютого політична партія “Демократична сокира” з посиланням на джерела в Збройних силах України заявила, що командування вимагає від військових підписати згоду або відмову від вакцинації, не поінформувавши при цьому про те, якою саме вакциною їх планують щепити.
“Логічно, що в таких умовах більшість військових підписують відмову від вакцинації… Це означає, що підсумком епопеї «вакцинація в армії» буде бадьорий звіт про те, що 80 відсотків відмовилися від вакцинації, що дозволило зекономити кошти, ура”, – припускали в “Демсокирі”.

Командування Медичних сил ЗСУ заперечило інформацію про те, що військових іще до початку вакцинаційної кампанії змушували підписати згоду або відмову від вакцинації проти COVID-19 без попереднього інформування про те, якою вакциною вона буде здійснюватися.
Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 31.12.2009 №1086 “Про затвердження форми первинної облікової документації” №063-2/о всі пацієнти, які виявили бажання вакцинуватись, заповнюють інформовану згоду.

Станом на 28 лютого Україні від COVID-19 вакцинували понад 3 тисячі людей, при цьому за добу 27 лютого – лише 90 осіб.

Станом на ранок 2 березня, за даними командування Медичних сил ЗСУ, у війську на “ковід” хворіло 876 осіб.

За підрахунками “Новинарні“, за весь час у Збройних силах України офіційно зафіксували 16 926 випадки зараження коронавірусом. 16 004 інфікованих одужали і 46 – померли.

Читайте також:
Канада замовила ту саму вакцину AstraZeneca з Індії, що й Україна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна