“Можливо, остання мирна акція”: тисячі людей у Києві вимагали волі Стерненку і судової реформи. ФОТО, ВІДЕО

 

автори: Дмитро Лиховій,
Леся Шовкун

фото “Новинарні
та з відкритих архівних джерел

Щонайменше 5 тисяч людей вийшли на акцію “Справедливість Стерненку”, яка відбулася в центрі Києва в суботу, 27 лютого.

Опівдні протестувальники зібралися на мітинг на вулиці Банковій, біля офісу президента України, після чого великою колоною пройшли через Лютеранську, Грушевського (повз Верховну Раду), Московську – до Офісу генерального прокурора. Будівлю ОГП закидали фаєрами.

Далі буде гарячіше – продовження “двіжу” пообіцяли на 9 березня біля Будинку профспілок (та всередині будівлі), де запланований З’їзд суддів.

На сьогоднішній акції в середмісті столиці були присутні журналісти “Новинарні“. Наш репортаж.

Відкрита Банкова – резерви у дворах

Учасники мітингу на Банковій

Протест вихідного дня був масовішим, ніж вечірня акція у вівторок, відразу після оголошення вироку одеського суду про сім років позбавлення волі для Сергія Стерненка. Однак нині поліція не перекривала доступ до офісу президента, і цим значно понизила ймовірний градус протистояння. Обійшлося без сутичок із силовиками та, відповідно, без зірваних і спалених шоломів поліції чи Нацгвардії.

Власне, візуально навіть біля входу до ОП правоохоронців була мінімальна кількість. В око впадали хіба жилети поліції діалогу.

Втім, це не означає, що система МВС легковажно поставилася до суботніх маніфестацій. Навпаки. Великі сили спецпідрозділів поліції та Нацгвардії ховалися у дворах навколишніх вулиць, від Банкової до Різницької – так, що там ще з 9-ї години ранку не могли припаркуватися місцеві мешканці. Та й кількість поліцейських автобусів, і пожежні авто на узбіччях вказували на приховані резерви “орлів Авакова”.

Сховані в підворіттях поліцейські резерви

Гасло “Аваков – чорт!” уже звично стало найпопулярнішою кричалкою мітингового дня. На друге місце в умовному чарті, з урахуванням походу до ОГП, вийшла “Венедіктова – чума!”

Також мітингувальники скандували: “Стер-нен-ко!”, “Волю – Стерненку! Волю – Антоненку!”, “Сьогодні Стерненко – завтра ти!”, “Сьогодні мовчиш – завтра сидиш!”, “Свободу політв’язням!”, “Відставка!” (про генпрокурорку Ірину Венедіктову) тощо.

В коментарях до ФБ-дописів та стрімів із демонстрації можна було зустріти закиди про її нібито “проплачених” учасників. Утім, присутні на мітингу могли побачити, що реальність цілком протилежна. На акцію прийшли люди з дуже різних середовищ – молоді хіпстери, старі націонал-демократи (як із Києва, так і з навколишніх сіл), студенти з кольоровими чупринами, праві “спортіки” в охороні авто з гучномовцем, ветерани АТО/ООС, цілі сім’ї – власне, все як на Майдані.

Байдужих, хто просто відбував номер за гроші з вудлищем у руках, годі було знайти.

Натомість плакати вражали різноманітністю, сарказмом, креативністю й польотом фантазії авторів.

Фотогалерея:

плакати - Справедивість Стерненку 27 (10) плакати - Справедивість Стерненку 27 (12) плакати - Справедивість Стерненку 27 (16) плакати - Справедивість Стерненку 27 (15) плакати - Справедивість Стерненку 27 (17) плакати - Справедивість Стерненку 27 (19) плакати - Справедивість Стерненку 27 (13) плакати - Справедивість Стерненку 27 (14) плакати - Справедивість Стерненку 27 (11) плакати - Справедивість Стерненку 27 (9) плакати - Справедивість Стерненку 27 (8) плакати - Справедивість Стерненку 27 (7) плакати - Справедивість Стерненку 27 (6) плакати - Справедивість Стерненку 27 (3) плакати - Справедивість Стерненку 27 (2) акція Справедивість Стерненку 27.02 (58) акція Справедивість Стерненку 27.02 (61) акція Справедивість Стерненку 27.02 (48) акція Справедивість Стерненку 27.02 (104) акція Справедивість Стерненку 27.02 (4) акція Справедивість Стерненку 27.02 (20) акція Справедивість Стерненку 27.02 (39) акція Справедивість Стерненку 27.02 (5) акція Справедивість Стерненку 27.02 (22) акція Справедивість Стерненку 27.02 (71) акція Справедивість Стерненку 27.02 (63) плакати - Який жах - Справедивість Стерненку 27.02 (57)
<
>

Вимоги й анонси

Промовці на мітингу підтвердили, що акція “Волю Стерненку” – безстрокова (“Це не означає, що ми постійно залишатимемося на вулиці. Але це значить, що ми будемо виходити на вулицю знову і знову, поки наші вимоги не будуть виконані.

Основні озвучені вимоги:

  • звільнення з-за ґрат незаконно засудженого активіста Сергія Стерненка;
  • звільнення та припинення переслідувань інших політв’язнів;
  • відставки генпрокурорки Ірини Венедіктової та глави МВС Арсена Авакова;
  • реформа судової системи та перезавантаження Вищої ради правосуддя.

Щодо останнього, то активісти обіцяють тиснути на З’їзд суддів України, який має відбутися в київському Будинку профспілок 9 березня. (“Якщо вони не змінять Вищу раду правосуддя і не введуть до неї чесні кадри, їм буде п***дець!” – прямо заявив один з ораторів, викликавши шквал оплесків.)

Анонси подаватимуть на сторінці Sternenko у фейсбуці.

Плакт-гасло на мітингу під офісом президента

Як видно, ініціатори “двіжу” не обмежуються вимогою звільнити Стерненка, а намагаються вплинути на всю систему правосуддя. Водночас вони показово дистанціюються від впливу певних опозиційних сил і концентруються на закидах до правоохоронного блоку, а не до президента Зеленського.

Заява Стерненка

Виступаючи на мітингу під ОП, адвокат Андрій Писаренко зробив “політичну заяву” від імені свого клієнта (Сергія Стерненка), яку доручив виголосити ув’язнений активіст.

“Він зазначає, що спроба грати за їхніми правилами судочинства в цій справі – це спроба посадити нас за один стіл з гравцями в наперстки. Де роль низового наперсточника виконує залежний суддя в мантії. Ролі інформаційних комунікаційних зазивал виконують професійні пропагандисти. Ролі групи підтримки виконують поліція і прокурори. А ролі бенефіціарних паханів виконують всі амбасадори східного тоталітарного суспільства.

Чи можемо ми виграти цю гру? Ні. Бо вона заздалегідь є сфальсифікованою, і виграти практично неможливо.

Але якщо ми будемо називати речі своїми іменами – це перший крок до того, що нам треба не лише змінювати гравців, правила гри. Треба змінювати саму гру“, – переповів захисник.

Мітинг під ОП

Адвокат Писаренко кілька разів наголосив: вирок Стерненку – це прояв “політичної війни”, розв’язаної проросійської частини політикуму.

“Нам говорять: не політизуйте цю справу. Так вибачте, це ж ви її політизували! Коли призначали вашу генеральну прокурорку. Коли підсанкційний вже любитель скоростєй з румунським паспортом (нардеп Дубінський – “Н”) поставив питання (…) любительці контрафактних годинників Hublo [Венедіктовій]: “А що там зі справою Стерненка?… І генпрокурорка одразу сказала, що підозра буде в будь-якому випадку”, – сказав адвокат.

Він звернув увагу, що цю справу “пушать” Шарій, Портнов, Медведчук та інші “члени партії кума героя пісні харківських ультрас”, і “винесення вироку 23 лютого – це так само символічно в політизації цієї справи”.

“Це навіть не політична справа, а політична війна. Засобами повністю керованого судочинства”, – сказав захисник.

Писаренко закликав говорити саме про “політичну війну”, а не збиватися на обговорення процесуальних порушень у “справі Стерненка”.

“Ця політична війна постійно “пушиться” тими особами, які ніколи не заперечували того факту, а навіть підкреслювали, що їхня мета – завдання стратегічної поразки всій постреволюційній Україні. Всім тим людям, які відстоюють цінності свободи і відкритого суспільства”, – наголосив Андрій Писаренко.

Виступ адвоката Писаренка:

Адвокат нагадав: “сьогодні четвертий день, як Сергій перебуває в СІЗО. Він є політичним бранцем”.

“Фактично ми як захисники Сергія не маємо зараз можливості швидкого оскарження даного – нерелевантного, незаконного і несправедливого – рішення про переміщення його в СІЗО до набрання вироком законної сили.

Вдумайтесь: вирок не набрав законної сили, а адвокати позбавлені можливості оскаржити даний запобіжний захід. Винятковий запобіжний захід! День за два в СІЗО”, – сказав Писаренко.

Коментуючи виступи прокурора Одеської області Сергія Костенка на ТБ, адвокат підкреслив, що позиція прокуратури не має нічого спільного з реальністю у справі про нібито “викрадення” проросійського діяча Сергія Щербича у 2015 році.

“…Чому? Бо Сергія, вдумайтесь, засудили за частиною 2 статті 187 ККУ – “розбій з матеріальною метою”. Метою заволодіння матеріальними цінностями. Це виключна мета.

Натомість прокурор обґрунтовує – він пів години це пояснював! – що насправді метою зустрічі Сергія і чотирьох невстановлених осіб було: зміна політичних поглядів Щербича. І все! Більше того, частина 2 [статті 187 ККУ] говорить, що цей мотив повинен бути заздалегідь спланований. Тобто шестеро людей заздалегідь планують поїхати, викрасти, катувати – за 300 гривень! По 10 доларів на брата! Де логіка?!

Коли вам говорять про те, що розбій не має матеріальної шкоди, можна одразу сказати – людина не має юридичної освіти…

Мета була – за думкою обвинувачення і судді Попревича – виключно зміна політичних поглядів [Щербича]. Натомість Стерненку дали сім років за розбій. Це юридичний абсурд! І ганьба юридичній спільноті, яка це підтримує”, – заявив адвокат Писаренко.

Вогонь на Різницькій

“Двіж” під ОГП

Вулиця Різницька в диму

Вогонь по офісу Венедіктової (фото: Громадське)

Фаєр летить по офісу Венедіктової. Фото: Новинарня

У разі невиконання владою вимог вулиці організатори передбачають радикалізацію протестів. Перші дзвіночки (ок, не перші, бо були вже сутички з поліцією 23 лютого) прозвучали під Офісом генпрокурора. На Різницькій раз по раз гуркотіли вибухові пакети. А справжньою “окрасою” загалом мирного мітингу стало масове запалювання  фальшфаєрів та жбурляння цих вогнів на дах над першим поверхом будівлі ОГП.

Вулиця тривалий час була затягнута щільним димом. Який не завадив помітити на міжповерховому карнизі спецназівця в повному обладунку.

Так тепер виглядає вивіска ОГП

Вивіску ОГП заклеїли стікерами “Волю Антоненку! Волю Стерненку!”

Жбурляння фаєрів на міжповерховий карниз генпрокуратури:

У підсумковому пресрелізі НПУ сказано, що “завдяки злагодженим діям правопорушень під час цих заходів не зафіксовано”.

“Душа справжніх патріотів Украіни сьогодні щиро раділа. Жодної краплі крові ні мітингуючих ні правоохоронців не було пролито під час мітингів в Києві та по всій Україні”, – додав у фейсбуці заступник Авакова Антон Геращенко.

“Можливо, сьогодні був останній мирний протест“, – вважає громадський активіст, учасник “двіжу” Роман Сініцин.

* * *

P.S. Акції “Справедливість Стерненку” 27 лютого відбулися в багатьох містах України та за кордоном.

“Сьогодні з нами були люди з усіх куточків України і світу! Нам надсилають фотозвіти з Франції, Швейцарії, Одеси, Харкова, Запоріжжя, Миколаєва, Херсона, Чернівців, Вінниці та інших міст.
Друзі! Дякуємо кожному, хто сьогодні вийшов на мирний протест! Дякуємо, що не мовчите, вимагаєте справедливості та правосуддя для Сергія Стерненка та всіх політв’язнів.
Разом переможемо! Справедливість Стерненку – справедливість усім!” – ідеться в повідомленні на ФБ-сторінці Sternenko.

Сьогодні з нами були люди з усіх куточків України і світу!

Нам надсилають фотозвіти з Франції, Швейцарії, Одеси,…

Опубліковано Sternenko Субота, 27 лютого 2021 р.

Читайте також:
Під час оголошення вироку Стерненку телефонував Зеленський, – депутат

Як інформувала “Новинарня“, 23 лютого Приморський суд Одеси оголосив вирок активістові Сергію Стерненку у справі за обвинуваченням за трьома статтями ККУ (розбій, незаконне позбавлення волі і незаконне носіння вогнепальної зброї): сім років і три місяці позбавлення волі з конфіскацією половини майна. Із зали суду забрали до СІЗО.

Це лише одне з кримінальних проваджень проти Стерненка, який раніше був лідером “Правого сектора” Одещини, а тепер є впливовим антивладним блогером.
Справа стосується нібито “викрадення” у квітні 2015 року тодішнього депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича, керівника осередку проросійської партії “Родіна” (нині він є помічником депутата від “ОПЗЖ” Олександра Пресмана).
Потерпілий заявляв, що Стерненко й Демчук його викрали, били, катували (нібито Стерненко стріляв із травматичного пістолета) і вимагали відмовитися від депутатського мандата. При цьому в Щербича відібрали 300 грн і сім-картки.
8 вересня 2015 року Стерненка заарештовували, але згодом випусили під заставу.

Фактично, обвинувачення базувалося лише на свідченнях Щербича та на білінгу телефонів (пересування Щербича разом зі Стерненком).

На жорсткому покаранні Стерненка наполягав колишній юрист АП Януковича, проросійський політик Андрій Портнов, який після приходу до влади Володимира Зеленського повернув значний вплив на судову систему.

Прокуратура просила позбавлення волі для Стерненка на вісім років із конфіскацією майна.

Сергій Стерненко заперечує причетність до інкримінованих злочинів та наполягає на тому, що його переслідують за послідовну антиросійську позицію.

Паралельне кримінальне переслідування Стерненка пов’язане, зокрема, і з його самозахистом.
На Стерненка у 2018 році в Одесі тричі вчиняли замахи. Активіст заявляв, що напад організував мер міста Геннадій Труханов та/або місцева поліція, чиї зловживання викривав Стерненко.
7 лютого активіста побили биткою. 1 травня невідомий вистрілив у Стерненка ззаду з травматичної зброї. Незважаючи на прохання Сергія, йому так і не надали охорону.
Втретє на Стерненка нападали пізно ввечері 24 травня 2018 року, коли він із дівчиною підходив до свого будинку на вулиці Фонтанська дорога. Активіст встиг застосувати свій ніж, поранивши обох нападників, один із яких невдовзі помер.

Розслідування цих нападів на Стерненка не просунулося. Здогадно, в організації замахів могли брати участь представники одеської влади, кримінальних кіл та поліції.

Переїхавши до Києва з міркувань безпеки, Стерненко став впливовим блогером, громадським активістом, який різко критикує вже нову владу та керівництво МВС.

У квітні 2020 року стало відомо про наміри нового генпрокурора Ірини Венедіктової оголосити підозру Стерненкові за “умисне вбивство”.

На підтримку Стерненка масово виступили футбольні ультрас, ця тема стала помітною в соцмережах. Водночас “гасити” цю ініціативу взялося керівництво партії “Нацкорпус”.

Підозру Стерненкові у випадку про самозахист оголосили 11 червня 2020 року, ще раз викликавши його до СБУ.

Того дня пресцентр СБУ виклав не підтверджену судом версію слідства, назвавши це “як було насправді”. Відповідно до цієї  версії, Сергій Стерненко 24 травня 2018 року під час чергового нападу на нього в Одесі не лише оборонявся, а й нібито наздогнав за 100 метрів та ударив ножем у серце одного з нападників, Івана Кузнєцова, внаслідок чого той помер.

Мітинги на підтримку Стерненка під Шевченківським судом у Києві 13 і 15 червня 2020 року супроводжувалися сутичками активістів із поліцією.

Тоді суддя Володимир Бугіль відправив Сергія Стерненка під цілодобовий домашній арешт на 60 діб. Спершу йшлося про місце відбування домашнього арешту за місцем приписки – у військовій частині в Одесі, однак невдовзі райсуд вніс уточнення, і Стерненко залишався за місцем фактичного проживання в Києві.

29 січня 2021 року суд пом’якшив запобіжний захід для Сергія Стерненка.

Читайте також:
“Проти мене – проросійські й аваковські”: велике інтерв’ю з Сергієм Стерненком


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.