У ЗСУ – вже третій випуск операторів Javelin

 

На базі 184-го навчального центру Національної академії сухопутних військ ЗСУ підготували третій випуск операторів ПТРК “Javelin”.

Лави українського війська незабаром поповнять ще приблизно 10 фахівців, передає “Армія.Інформ”.

На початковому етапі курсу майбутні оператори ознайомилися з призначенням, будовою, тактико-технічними характеристиками, принципом дії, особливостями застосування протитанкового комплексу.
Насамкінець курсу здійснили численні контрольні вправи та виконали пуски на тренажерах.

Завдання, яке отримував кожен з майбутніх фахівців, зводилося до нібито простих дій: “виявити ціль, здійснити її захоплення і знищення”.
На виконання вправи давалося 6 хвилин.

За сценарієм виконання цієї вправи, в обслуги ПТРК розряджається батарея пускового контейнера.

Відповідно, розрахунок має перерватися під час виконання завдання, замінити батарею живлення і після — таки знищити ціль.

“Номер обслуги, який зазвичай переносить додатковий боєкомплект і допомагає стрільцю із заміною пострілу та ротацією вогневої позиції, напружився, аби подати на плече готовий до пострілу протитанковий комплекс”, – розповідають курсанти.

Приблизна вага зброї у зібраному стані (з пунктом управління, транспортно-пусковим контейнером, боєприпасом, елементом живлення) — 25 кілограмів.

“Поставивши комплекс на плече стрільцю-навіднику, навіть при тому, що частина зброї впиралася в парту, яка слугувала своєрідною підставкою, було не вельми зручно шукати ціль”, – розповідають курсанти про труднощі застосування комплексу.

На кінцевому етапі навчання курсанти виконали 11 різних контрольних вправ на симуляторі ПТРК “Javelin”.

Усі вправи вони виконали не нижче, як на 70% від поставленого завдання.

Всі, хто навчався на курсі, отримали сертифікати відповідного зразка від американських колег.

Нагадаємо, що станом на листопад 2020 року в Школі протитанкової артилерії вже підготовлено 60 операторів переносного протитанкового ракетного комплексу FGM-148 Javelin.

Читайте також:
У перші тижні боїв на Донбасі Javelin змінили би ситуацію, – генерал Брідлоу

Як інформувала “Новинарня“, після тривалих переговорів у грудні 2017 року Сполучені Штати оголосили, що нададуть Україні летальне оборонне озброєння для стримування агресії РФ – протитанкові ракетні комплекси Javelin. Тоді йшлося про 210 протитанкових ракет і 35 пускових установок, загальна сума поставки оцінювалася в 47 мільйонів доларів. Перша партія “джавелінів” прийшла в Україну у квітні 2018 року.
Відомо, що тривалий час ПТРК “Джавелін” на вимогу Вашингтона розміщувалися не на Донбасі.
Однак після отримання Збройними силами України американських ПТРК різко скоротилася активність російських танків у зоні АТО/ООС.
Надалі Вашингтон виділяв Україні нові партії “джавелінів”.

Читайте також:
США готують до відправки в Україну ще одну партію “Айлендів”

Кожна бригада в ООС матиме “джавеліни”, їх навчають наступати в містах, – Хомчак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна