Сенат США не підтримав імпічмент Трампа

 

Сенат США виправдав Дональда Трампа в його другій за рік справі про імпічмент, цього разу за роль у нападі його прихильників на Капітолій, при штурмі якого загинули п’ять людей.

Про це інформує Reuters.

Імпічмент Трампа у суботу, 13 лютого, підтримали 43 сенатори, 57 були проти.

Для затвердження рішення необхідно було 67 голосів.

Дональда Трампа звинувачували в підбурюванні до повстання після п’ятиденного судового розгляду в тій же будівлі, яку його прихильники розграбували 6 січня.

Під час голосування сім з пів сотні республіканців Сенату приєдналися до демократів, підтримавши імпічмент.

Трамп покинув свій пост 20 січня, тому імпічмент не міг бути використаний для його відсторонення від влади. Проте демократи сподівалися домогтися засудження і покласти на нього відповідальність за штурм, в результаті якого загинули п’ятеро людей, включно з поліцейським, і підготувати ґрунт для голосування, щоби заборонити йому коли-небудь знову займати державні посади.

Вони стверджували, що, маючи шанс зайняти цей пост в майбутньому, Трамп без вагань знову заохочуватиме політичне насильство.

Адвокати Дональда Трампа стверджували, що його слова на мітингу були захищені конституційним правом на свободу слова, і заявили, що йому не була надана належна правова процедура під час розгляду.

Республіканці врятували Трампа 5 лютого 2020 року при голосуванні по його першій справі про імпічмент, коли тільки один сенатор з їхніх лав – Мітт Ромні – проголосував за засудження і відсторонення його від посади.

Нагадаємо, Палата представників США 13 січня вдруге оголосила імпічмент Трампу, звинувативши його у підбурюванні своїх прихильників до штурму Капітолію.

Дональд Трамп – єдиний в історії президента США, якому двічі оголошували імпічмент, та один із трьох, кому взагалі оголошували імпічмент. Під час першого процесу імпічменту у зв’язку зі звинуваченнями про тиск на президента України Сенат виправдав Трампа.

Читайте також:
Конгресмени вимагають від ФБР відкрити кримінальну справу проти Трампа

Як інформувала “Новинарня“, надвечір 6 січня натовп прибічників чинного президента Дональда Трампа взяв штурмом будівлю Капітолію – парламенту США – у Вашингтоні.
Попри те, що демократ Джо Байден на президентських виборах переміг зі значним відривом та захистив свою перемогу в судах, ключовим етапом мав стати підрахунок голосів виборників на спільному засіданні двох палат Конгресу США 6 січня. На цей день Трамп зібрав у Вашингтоні мітинг своїх прихильників, переважно привезених з інших регіонів. Мітингарі влаштували сутички з поліцією, прорвали охорону навколо та всередині Капітолію і на деякий час захопили будівлю парламенту. Вони розбивали вікна й влаштовували безчинства в деяких кабінетах.
Частина членів Конгресу і працівників заблокувалися в сесійній залі та інших приміщеннях або були евакуйовані.

6 січня в сутичках або внаслідок інших надзвичайних подій навколо штурму загинули чотири особи. Зокрема, поліція застрелила 35-річну жінку з числа протестувальників, яка намагалася залізти в розбите вікно. Ще три особи померли “внаслідок надзвичайних ситуацій”.

Надвечір 6 січня правоохоронці звільнили Капітолій від протестувальників, парламент відновив роботу та зрештою затвердив результати виборів.

Правоохоронці заявили, що внаслідок заворушень 6 січня понад 50 співробітників поліції Капітолію та поліції Вашингтона отримали тілесні ушкодження, і кілька співробітників поліції Капітолію були госпіталізовані з серйозними травмами.

Читайте також:
США ввели санкції проти нардепа Дубінського через його зв’язок із Росією

Twitter назавжди заблокував акаунт Трампа

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна