У Києві капелан ПЦУ освятив місце, де постане пам’ятник архікнязю Вільгельму Габсбурґу

 

У столиці на Лук’янівці священник Православної Церкви України освятив місце, де в травні 2021 року спорудять пам’ятник письменникові, політику та полковнику Легіону Українських січових стрільців Василеві Вишиваному (ерцгерцогу Вільгельмові Габсбурґу).

Про це в середу, 10 лютого, повідомив громадський активіст і релігієзнавець Андрій Ковальов у фейсбуці.

“Військовий капелан Православної Церкви України, протоієрей Іван Грицюк освятив місце під будівництво пам’ятника на честь архікнязя Вільгельма Габсбурґа – Василя Вишиваного на Лук’янівці у Києві. Символічно, бо сьогодні виповнюється 126 років від дня його народження”, – написав Ковальов.

Фото: Андрій Ковальов/Facebook

Пам’ятник австрійському українцю і борцю за волю України Василю Вишиваному планують відкрити у травні на вулиці Юрія Іллєнка.

Над ним працює скульптор Михайло Горловий.

Фото: Андрій Ковальов/Facebook

“Життя цього австрійського ерцгерцога нагадує справжній пригодницько-шпигунський роман. Представник відомого австрійського імператорського роду Габсбургів, родич знаних європейських монархів міг обрати безтурботне аристократичне життя і користуватися усіма привілеями свого походження. Втім несподівано для родини і навіть наперекір батьківським поглядам, Вільгельм Габсбурґ закохується в Україну”, – пише про Василя Вишиваного Архів національної пам’яті в фейсбуці.

У 1912-му, юний 17-річний ерцгерцог за власною ініціативою покинув сімейний маєток і почав таємну сорокаденну подорож Гуцульщиною.

Під час навчання у австрійській Терезіанській військовій академії Габсбурґ почав вивчати українську мову.

Під час Першої світової війни отримав у подарунок від солдатів-українців вишиванку, яку став часто носити під одностроєм. За це і отримав прізвище – Вишиваний.

Вільгельм Габсбурґ як депутат австро-угорського парламенту лобіював інтереси українців, активно боровся за визволення України від більшовиків, очолював відділ закордонних зв’язків Армії УНР і був командиром австрійської “Групи архікнязя Вільгельма”, до якої входив і курінь Українських січових стрільців.

Після поразки Української революції у березні 1920 року він емігрував до Відня.

Уся діяльність Вільгельма Габсбурґа постійно перебувала під пильним стеженням спецслужб СРСР. У 1947 році його арештувала радянська секретна служба СМЕРШ.

50-річний Василь Вишиваний був кинутий до Лук’янівської в’язниці Києва. Вирок – 25 років ув’язнення у сумнозвісному Володимирському централі в Москві.

Однак він не дочекався етапування – нічні допити, нерви, приреченість загострили його давні проблеми зі здоров’ям.

Із 17-ї камери Лук’янівської тюрми Вишиваного доставили до тюремної лікарні, де за півтора місяця він помер від туберкульозу. Місце його поховання достовірно не відоме досі.

Читайте також:
“У засніженім полі під Крутами”: до роковин легендарного бою львівський ліцей записав потужну пісню й відео

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна