“У засніженім полі під Крутами”: до роковин легендарного бою львівський ліцей записав потужну пісню й відео

 

До 103-ї річниці бою біля станції Крути у Львівському державному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут записали пісню “У полі під Крутами” та створили кліп.

Як передає “Новинарня“, відео створили режисерка Вікторія Холстиніна та креативна команда VIvidPRO. За задумом, молодий боєць армії УНР наче згадує бій, що відбувся під Крутами, але він незримо поєднаний із сучасними ліцеїстами-крутянцями.

Слова і музика – Олександр Шевченко. Пісню виконали ліцеїсти Борис Загорулько і Захар Бойко. У ролі учасника бою під Крутами – ліцеїст Олесь Лимич.

У роковини бою – 29 січня – біля меморіального каменя на території ліцею у Львові відбулася керівники закладу та представники взводів запалили лампадки на вшанування воїнів-крутян, які віддали свої життя за незалежність України.

Читайте також:
Пам’ять Героїв Крут: їхня могила збереглася не на Аскольдовій могилі, а на Лук’янівському кладовищі

Як відомо, наприкінці січня 1918 року відбувалися запеклі бої українських військ із російсько-більшовицькими окупантами в районі Бахмача на Чернігівщині.
На підкріплення українських частин до станції Крути було направлено Першу Українську юнацьку (юнкерську) школу імені Богдана Хмельницького у складі чотирьох сотень (400–450 курсантів та 20 старшин). До юнаків школи приєдналась перша сотня (116–130 осіб) новоствореного добровольчого Помічного Студентського куреня січових стрільців. Значна частина студентів та гімназистів не мала достатньої військової підготовки, були погано озброєні та екіпіровані. До курсантів юнацької школи, студентів і гімназистів приєдналося ще близько 80 добровольців з підрозділів місцевого Вільного козацтва з Ніжина.
Загалом, за різними підрахунками, у Крутах 29 січня 1918 року перебувало від 420 до 520 українських воякiв і юнакiв та студентiв, якi мали на озброєнні до 16 кулеметів, бронепотяг під командою сотника М. Ярцева і бойовий потяг сотника С. Лощенка.
Бій 29 січня з переважаючими російськими військами під командуванням Муравйова, загальною чисельністю близько 4800 осіб, тривав близько шести годин.
Після бою, користуючись присмерком, українські війська організовано відступили зі станції Крути до ешелонів. 27 студентів та гімназистів — одна чота – під час відступу потрапили в полон, наступного дня вони були розстріляні або замордовані.
Розстріл студентів під Крутами був одним із перших випадків розправи над полоненими у роки російсько-української війни, яка розпочалася в грудні 1917-го і тривала з перервами до листопада 1921 року. Він показав, що росіяни ведуть цю війну за іншими правилами, адже на фронтах Першої світової воюючі сторони дотримувались міжнародних Женевських конвенцій щодо полонених, за якими останнім гарантувалося життя.
За сучасними підрахунками, втрати українських військ під Крутами оцінюють у 70–100 загиблих. Втрати бiльшовицьких вiйськ пiд Крутами були значними, сягали тільки вбитими 300 воякiв.
Відступаючи, крутянці підірвали мости і залізничне полотно і цим затримали більшовицький наступ. Затримавши ворога на чотири дні, вони дали змогу укласти Брест-Литовський мир, що де-факто означав міжнародне визнання української незалежності.
Тіла загиблих студентів і гімназистів з-під Крут були перевезені до Києва, де 19 березня 1918 року урочисто поховані на Аскольдовій могилі та, ймовірно, на Новому Братському кладовищі.
Бій під Крутами став однією з найбільш героїчних сторінок Перших визвольних змагань ХХ століття.

Читайте також:
“Під загрозою розстрілу не зрадив присязі”:
архів СБУ оприлюднив справу учасника бою під Крутами Семена Могили

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна