У ВООЗ оцінили ймовірність лабораторного походження COVID-19

 

Експерти місії Всесвітньої організації охорони здоров’я вважають вкрай малоймовірним лабораторне походження коронавірусу COVID-19.

Про це заявив експерт ВООЗ із зоонозних інфекцій та продовольчої безпеки Петер Бен Ембарек, передає “Інтерфакс-Україна” у вівторок, 9 лютого.

“Гіпотеза про те, що всьому виною – витік із лабораторії, вкрай малоймовірна… І це не та гіпотеза, яка потребує подальшого вивчення в рамках пошуків джерела походження вірусу”, – заявив він як голова групи експертів ВООЗ на прес-конференції за підсумками роботи місії в Китаї.

Припущення про те, що вірус міг поширитися з лабораторії, зокрема, озвучував 45-й президент США Дональд Трамп та ексдержсекретар Майк Помпео.

Трамп заявляв, що витік міг відбутися через некомпетентність китайських учених. Те саме говорив і Помпео, посилаючись на дані, які вказували, мовляв, “все розпочалося поблизу лабораторії”. У Китаї завжди відхиляли ці припущення.

Експерти ВООЗ у Китаї займалися вивченням походження вірусу. Вони приступили до роботи 28 січня 2021 року після того, як відбули обов’язковий двотижневий карантин.

Під час роботи вони ознайомилися з обстановкою на низці міських ринків Уханя, відвідали кілька лікарень, центр хвороб тварин та Уханський інститут вірусології.

Перша спеціальна група ВООЗ побувала в Китаї в лютому 2020 року. Експерти дійшли висновку, що вірус зоонозного походження міг передатися людині від летючих мишей, але загалом залишили питання про джерело інфекції відкритим.

Ще одна група фахівців організації мала приїхати в Китай у липні й встановити походження коронавірусу. Але з неї до Китаю потрапили лише два експерти. Вони не їздили до Уханя і займалися визначенням “обсягу й сфери охоплення” роботи для наступного, третього, етапу місії.

Нагадаємо, в Китаї з грудня 2019 року почали реєструвати випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.
Хвороба може супроводжуватися жаром, кашлем, задухою, втратою нюху й іноді смаку, пневмонією. Принаймні у 80% заражених людей захворювання проходить у легкій формі.

11 березня 2020 року ВООЗ офіційно оголосила глобальну пандемію COVID-19.

Читайте також:
ВООЗ розповіла, коли світ повернеться до “нової нормальності” після пандемії

Ініціатива COVAX: Pfizer надасть свою вакцину також і бідним країнам

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна