Ініціатива COVAX: Pfizer надасть свою вакцину також і бідним країнам

 

Американська фармацевтична компанія Pfizer та її партнер BioNTech заявили про попередню згоду надати у 2021 році до 40 млн доз своєї вакцини від коронавірусу для бідних країн та країн із середнім рівнем доходів.

Відповідних домовленостей досягнуто в межах ініціативи COVAX, повідомила 22 січня агенція Associated Press.

COVAX – це всесвітня ініціатива, яка координується Глобальним альянсом за вакцини та імунізацію (GAVI), Коаліцією з питань інновацій щодо готовності до епідемій (CEPI) та Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), щоб забезпечити рівний доступ до вакцин від COVID-19 для всіх країн, незалежно від рівня доходів.
COVAX включає фінансовий механізм розвитку ринкових зобов’язань (AMC), який має на меті забезпечити, щоб 92 країни з низьким та нижчим від середнього рівнем доходів – зокрема й Україна – могли забезпечити доступ до вакцин від COVID-19 одночасно з країнами із вищим рівнем доходу.

Очікується, що перші дози вакцини Pfizer будуть доставлені в першому кварталі 2021 року, за умови переговорів та виконання угод про постачання в рамках структури COVAX Facility.

Що стосується країн-учасниць програми COVAX Advanced Market для 92 країн, то Pfizer та BioNTech надаватимуть вакцину компанії COVAX за некомерційною ціною.

“У Pfizer ми віримо, що кожна людина заслуговує на те, щоб її бачили, чули та про неї піклувались. Ось чому з самого початку нашої програми розробки вакцин Pfizer і BioNTech твердо прагнуть працювати над рівним та доступним доступом до вакцин від COVID-19 для людей у ​​всьому світі”, – сказав генеральний директор Pfizer Альберт Бурла.

“Ми поділяємо місію COVAX і пишаємося тим, що працюємо разом, щоб країни, які розвиваються, мали такий самий доступ, як і решта світу, що наблизить нас ще на крок до припинення цієї глобальної пандемії та ствердження того, що наука переможе для всіх і скрізь”, – додав він.

Pfizer та BioNTech заявили, що також допоможуть системам охорони здоров’я різних країн впоратися зі зберіганням дієвої вакцини, яка повинна перебувати в холоді.

Фінансові умови угоди не розголошуються.

Гендиректор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус заявив, що глобальний механізм розподілу вакцин від коронавірусу COVAX можуть запустити в лютому.
Крім 40 млн доз Pfizer/BioNTech, у першому кварталі 2021 року очікується постачання ще близько 150 млн доз вакцини AstraZeneca.

Як інформувала “Новинарня“, першою щеплення населення проти коронавірусу вакциною Pfizer/BioNTech 8 грудня почала Велика Британія.

Повідомлялося, що в межах глобальної ініціативи COVAX щодо вакцинації бідних країн від COVID-19 Україна безплатно отримає 8 млн доз вакцини від коронавірусної хвороби. Їх вистачить на щеплення 4 млн осіб, оскільки вакцина має вводитись двічі.
Решту населення потрібно щепити платними законтрактованими вакцинами.
У грудні МОЗ України домовився лише з китайською компанією Sinovac про 1,8 млн доз вакцини (за ціною 504 грн за дозу). Фірмою-“прокладкою” виступив харківський “Лекхім”, який заявив, що уклав угоду на п’ять млн доз вакцини Sinovac. За анонсами, перша партія цієї вакцини має прибути в Україну в березні 2021 року.
Уряд України планує закупівлю й інших вакцин.
Голова держпідприємства “Медичні закупівлі України” Арсен Жумаділов звинуватив МОЗ у затримці з контрактуванням вакцин проти коронавірусу.

Читайте також:
В Азербайджані стартувала вакцинація китайським “сіноваком”, якого Україна лише чекає

Київ веде переговори з американськими і європейськими виробниками вакцини від COVID-19

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна