Рік тому з полону ОРДЛО повернулися 76 українців. Омбудсмен нагадала, скільки ще наших громадян – у катівнях окупантів

 

На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей залишаються в полоні 251 громадянин України.

Про це у вівторок, 29 грудня, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова.

“Наразі в катівнях окупанта на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей залишаються 251 громадянин України. Їх звільнення є надважливим завданням усіх залучених компетентних органів до цього процесу”, – написала Денисова у ФБ.

Омбудсмен додала, що продовжуватиме роботу задля звільнення наших співгромадян, які перебувають у незаконному ув’язненні країни-окупанта РФ.

“Закликаю міжнародну спільноту діяти разом у цьому напрямі, аби пришвидшити їхнє повернення до мирного життя”, – додала вона.

Денисова також нагадала, що 29 грудня 2019 року до своїх родин на підконтрольну Уряду України територію повернулося 76 громадян, у тому числі 12 військовослужбовців, які перебували у полоні на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Як інформувала “Новинарня“, 29 грудня відбувся обмін утримуваними особами між Україною й ОРДЛО.
Про такий обмін “у зв’язку з конфліктом на Донбасі”, що має відбутись до кінця 2019 року, домовилися лідери країн “нормандської четвірки” на саміті в Парижі 9 грудня (починаючи з “усіх встановлених на всіх встановлених”). Сам факт обміну узгодили учасники ТКГ під час відеоконференції 23 грудня.

Зрештою Україна отримала 76 осіб (серед них – 12 військових, 64 цивільних).
На бік ОРДЛО були відпущені 123 людини, при цьому, за різними даними, від 14 до 19 осіб відмовилися їхати на окуповані території.

Звільнених в аеропорту “Бориспіль” зустріли президент Володимир Зеленський, інші керівники армії та держави, рідні, близькі, журналісти.

Зеленський на зустрічі полонених у “Борисполі”: Я обрав живих

Перед очікуваним обміном в Україні відбувалася “юридична чистка” ув’язнених – підозрюваних, обвинувачених та засуджених, так, щоб їх можна було віддати на вимогу влади РФ. Зокрема, суд випустив з-під варти проросійських бойовиків, що скоїли теракт у Харкові 22 лютого 2015 року з чотирма смертями – Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького та Сергія Башликова, п’ятьох “беркутів” – Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Маринченка, Сергія Тамтуру та Олега Янішевського, яких обґрунтовано обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року, та інших.

Російська сторона та ОРДЛО заявили, що 29 грудня було реалізовано лише першу частину домовленостей, і Київ має забезпечити повну амністію відпущених осіб – звільнення їх від кримінального переслідування.

Читайте також:
“Не можна звільняти героїв ціною паплюження цінностей, за які вони боролися”, – Сенцов

Крім обміну, “ДНР” вимагає від Києва документів про повну амністію звільнених осіб

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна