“Слуги народу” пропонують скасувати штрафи за необслуговування українською мовою

 

У понеділок, 21 грудня, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №4528, яким пропонують внести зміни до ЗУ “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Як передає “Новинарня“, про це свідчать дані на офіційному сайті парламенту.

Нардепи від “Слуги народу” хочуть скасувати норму про штрафи для сфери послуг, якщо вона не перейде на українську з 16 січня.

Один із ініціаторів законопроєкту Максим Бужанський нагадав, що з 16 січня 2021 року в Україні в сфері обслуговування споживачів повинна використовуватися насамперед державна мова, інакше – штраф від 5100 до 6800 гривень. Він назвав норму цю закону “абсурдною”.

“Це абсурд, бізнес зобов’язаний тільки платити податки, і нічого більше, решту регулює ринок. Я не хочу нічого змінювати по частинах в самому законі про мову, він весь кривий. Але пропоную просто скасувати ці штрафи, і вирішити це питання таким чином, а не плодити стукачів”, – написав Бужанський у телеграмі.

Водночас нардеп від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович наголошує, що “слуги” вирішили піти в “послєдній і рєшитєльний бой” проти закону про державну мову”, зареєструвавши в парламенті законопроєкт №4528.

“Перелік авторів красномовний – Максим Бужанський, Олександр Дубінський, Євгеній Шевченко, Данило Гетманцев, Євгеній Брагар, Олександр Качура – загалом 28 діячів, яким не дає спокою право громадян на отримання послуг українською мовою у власній державі”, – написав В’ятрович у фейсбуці.

Зазначається, що текст ще не оприлюднено.

“Проте судячи з назви і з бурхливої агітації, яку Бужанський впродовж останніх днів проводив серед однопартійців, ідея полягає в тому, щоби зробити порушення закону про мову безкарними”, – наголосив нардеп від “ЄС”.

За чинним законом про мову з 16 січня 2021 року послуги в Україні мають надаватися українською.

“Закон не забороняє обслуговувати іншою мовою тих, кому це зручніше, дублювати будь-якими іншими мовами україномовну інформацію (меню, каталоги тощо)”, – додає В’ятрович.

Однак якщо громадянину відмовилися надавати послуги українською, він може звернутися до Уповноваженого з захисту державної мови.

“І якщо факт порушення підтвердиться – порушник отримає попередження і має за 30 днів його усунути. Якщо протягом року буде доведено факт повторного порушення, на такого порушника чекає штраф. І от саме проти цього дуже навіть поміркованого механізму захисту прав споживачів спрямовують свою атаку Бужанський і Ко. Їхня ідея проста як двері – хай в законі про мову буде написано що завгодно. Головне, щоби будь-який українофоб міг цей закон порушувати абсолютно безкарно”, – підкреслив Володимир В’ятрович і висловив сподівання, що “в профільного комітету і керівництва Верховної Ради вистачить здорового глузду не збурювати цим трешем парламент і суспільство, а відправити його на смітник до решти подібних шедеврів”.

Читайте також:
Конфлікт на “Дніпро-арені”: хорватський тренер вимагав від українського футболіста говорити державною мовою, – ЗМІ

Нардеп Брагар пропонує скасувати уроки “Історії України” для п’ятикласників

Нагадаємо, 25 квітня 2019 року, після двомісячного розгляду, Верховна Рада ухвалила закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. “За” проголосували 278 народних депутатів при мінімально необхідних 226.
Голова ВР Андрій Парубій підписав закон 14 травня, президент Петро Порошенко – 15 травня. Закон набув чинності 16 липня 2019 року.

Закон про мову передбачає українізацію всіх суспільних сфер життя. Українська мова – державна, це мова діяльності держорганів, діловодства та документообігу, судочинства, Збройних сил, правоохоронних органів, сфери роботи і освіти

Наприкінці 2019 року нардеп від “Слуги народу” Максим Бужанський вніс до Ради проєкт закону, яким хоче скасувати Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Також цей народний обранець, разом із колегою з “Опозиційної платформи – За життя” Олегом Волошиним подали до парламенту проєкт закону щодо змін до регламенту ВР для “захисту російської мови”.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков також вважає, що закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” треба змінювати.

Читайте також:
“Прикордонна гнучкість”: чому українці так легко переходять на інші мови? – Мирослава Барчук

Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови атакували хакери

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна