Навального отруїли вісім співробітників ФСБ, – розслідування

 

До отруєння російського опозиціонера Олексія Навального отрутою “Новічок” причетні вісім співробітників Федеральної служби безпеки.
Передбачається, що причетний у тому числі голова Інституту криміналістики ФСБ Станіслав Макшаков.

Про це йдеться у спільному журналістському розслідуванні The Insider, Bellingcat і CNN, Der Spiegel і Ei pais, яке опубліковане в понеділок, 14 грудня.

Повідомляється, що особистості ймовірних учасників спецоперації з отруєння Навального були встановлені за допомогою аналізу і співставлення метаданих дзвінків, оффлайнових баз даних та даних з відкритих джерел.

За даними The Insider, крім Макшакова в отруєнні брали участь інші співробітники інституту:

  • Олег Таякін;
  • Олексій Александров;
  • Іван Осипов;
  • Костянтин Кудрявцев;
  • Олексій Кривощоков;
  • Михайло Швець;
  • Володимир Паняєв.

У розслідуванні йдеться, що ФСБ почала стежити за Навальним взимку 2017 року після його заяви про участь у виборах президента Росії. Зокрема, вони слідували за ним у всіх його виборчих поїздках.

Після аналізу даних авіаперельотів журналісти з’ясували, що ці співробітники ФСБ вирушали за Навальним в групах по два-три оперативника, купуючи квитки то під справжніми, то під вигаданими іменами.

Активність такого стеження відновилася в 2020 році. У тому числі оперативники ФСБ стежили за ним напередодні отруєння, коли політик перебував в Новосибірську, а також, імовірно, забрали всі докази вже після відправки Навального на лікування до Берліна.

Читайте також:
“Навального отруїли “Новічком”. Що це означає?”

Як писала “Новинарня“, Навальному стало зле під час польоту з Томська в Москву, через що літак екстрено сів в аеропорту Омська. Оточення Навального припускало, що в поїздці по Сибіру його могли отруїти невідомою речовиною, підмішаною в чай.

Навальний перебував у комі, підключений до апарата штучної вентиляції легень. Омські лікарі оцінювали стан Навального як важкий, але заявляли про відсутність слідів отрути.
На лікування до Німеччини його відпустили лише під тиском громадськості.

22 серпня Олексія Навального перевезли спеціальним медичним літаком з Омська до Берліна. У клініці “Шаріте” підтвердили його отруєння із застосуванням речовини з групи інгібіторів холінестерази.

Згодом уряд Німеччини заявив, що тести, проведені на зразках, взятих у російського опозиційного політика, показали наявність нервово-паралітичної речовини “Новічок” часів СРСР. Речовиною тієї ж групи в 2018 році в Солсбері російські агенти отруїли колишнього співробітника ГРУ, перебіжчика Сергія Скрипаля та його доньку Юлію, а також випадкових британців.

За даними німецької преси, Навальному в чай додали “покращену” модифікацію “Новічка”, і планувалося, що він помре в літаку під час перельоту з Сибіру.

Вийшовши з лікарні в жовтні, Навальний тимчасово залишився для проходження реабілітації в Німеччині.

Російська влада продовжує заперечувати причетність до отруєння опозиціонера.

Читайте також:
Росія має виплатити Навальному €8,5 тисяч, – рішення ЄСПЛ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна