Верховний Суд скасував вирок ексдепутату з Криму Ганишу, якого засудили за держзраду

 

Верховний Суд України скасував вирок засудженому за державну зраду колишньому депутату Верховної Ради АРК Василеві Ганишу.

Про це у вівторок, 1 грудня, інформує “РБК-Україна” з посиланням на адвоката Андрія Руденка.

“Сьогодні Верховний Суд розглянув нашу касацію, скасував вирок і повернув справу на повторний апеляційний розгляд”, – зазначив адвокат.

Мотивацію судового рішення адвокат відмовився оприлюднити.

Ганиш був єдиним кримським депутатом, засудженим в Україні за державну зраду.

Раніше Житомирський апеляційний суд відмовив прокуратурі, яка вимагала повернути Ганиша до в’язниці, звідки його звільнили 1 жовтня за станом здоров’я.

Нагадаємо, 19 листопада 2018 року Дніпровський районний суд Києва визнав його винним у державній зраді і засудив його до 12 років позбавлення волі без конфіскації майна. Засудженого також зобов’язали виплатити 5 389 гривень судових витрат.

Ганиш просив суд визнати його невинуватим і виправдати.

Вирок набув чинності наприкінці січня 2020 року. Захист просив не відправляти його до в’язниці, посилаючись на важкий стан здоров’я. Відомо, що йому планували зробити операцію на серці.

Суд першої інстанції визнав Ганиша винним в підривній діяльності проти України, коли він голосував за російську “конституцію Криму”, а також брав участь у так званих виборах за російським законодавством.

Ексдепутата затримали в квітні 2015 року під час виїзду з Криму на материкову частину України співробітники СБУ спільно з українською Держприкордонслужбою. Колишній депутат перебував у розшуку, тодішня Генпрокуратура України винесла йому підозру в скоєнні державної зради.

Читайте також:
У 2020 році СБУ розпочала понад 50 кримінальних проваджень за державну зраду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна