Делегація України в ТКГ ініціює позачергові засідання: про що говоритимуть

 

Українська делегація для участі в ТКГ пропонує російським колегам в Тристоронній контактній групі з врегулювання на Донбасі інтенсифікувати роботу, зокрема в безпековому, політичному і гуманітарному напрямках, для розблокування КПВВ і обміну утримуваними особами.

Про це в четвер, 19 листопада, йдеться в повідомленні делегації України в ТКГ у фейсбуці.

“Ми пропонуємо скликати позачергові засідання робочої підгрупи ТКГ з безпекових питань, робочої підгрупи ТКГ з політичних питань і робочої підгрупи ТКГ з гуманітарних питань і запевняємо у своїй готовності працювати в режимі 24/7 задля прискорення розгляду питань, що вже упродовж багатьох місяців перебувають на порядку денному відповідних робочих підгруп ТКГ, і задля прийняття Тристоронньою контактною групою відповідних рішень, зокрема питань розблокування роботи КПВВ та обміну особами, що взаємно утримуються”, – йдеться у повідомленні.

Делегація України в ТКГ висловала сподівання, що російська сторона розуміє ступінь відповідальності за зрив міжнародних домовленостей на вищому рівні, досягнутих 9 грудня 2019 в Парижі.

Українська делегація також нагадала, що міністри закордонних справ Франції та Німеччини, представники ОСБЄ закликали російську сторону відкрити зі свого боку КПВВ для руху транспорту та людей якомога швидше.

Українська сторона внесла свої пропозиції щодо порядку вирішення технічних питань і продовжує наполягати на початку гуманітарного розмінування.

Окрім того, глава Української делегації Леонід Кравчук також закликав повернути додому до Різдва та Нового року усіх взаємно утримуваних осіб, що стало би прикладом високої моралі та відповідальності учасників, ознакою їхнього прагнення домовитися і щодо решти позицій.

Як інформувала “Новинарня“, раніше у штабі ООС заявили, що з 10 листопада Україна відновлює пропуск громадян через всі сім КПВВ на Донбасі.
Серед них і два нових пункти пропуску “Щастя” і “Золоте”. Всі КПВВ будуть працювати за графіком з 8:00 до 16:00.

При цьому бойовики відмовилися відкрити пропуск через КПВВ “Щастя” і “Золоте”. Окупанти вважають, що відкриття цих КПВВ не було узгоджене з ними.

Після цього українська делегація в ТКГ звинуватила Росію у зриві відкриття нових КПВВ і заявила, що Україна, попри відмову бойовиків відновити пропуск людей через лінію розмежування, відкриє нові контрольні пункти в’їзду-виїзду “Щастя” та “Золоте” на Донбасі.

10 листопада Україна зі свого боку відновила роботу всіх семи контрольно-пропускних пунктів в’їзду-виїзду на Донбасі.

11 листопада під час засідання Тристоронньої контактної групи сторони обговорили розблокування роботи контрольних пунктів в’їзду-виїзду на Донбасі, це мало відбутися до кінця тижня.

Читайте також:
Українська делегація в ТКГ спростовує “бої під Дебальцевим” і пояснила причину вибухів на Донеччині

Україна пропонує провести обмін полоненими до 24 грудня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна