Розкрадання на ШирЛані: Міноборони подає цивільний позов на 49 млн. грн

 

Міністерство оборони України заявило, що в рамках кримінального провадження щодо розкрадання під час будівництва табірного містечка на Широколанівському полігоні буде подано цивільний позов на 49 мільйонів гривень до підприємців та колишніх посадових осіб Головного квартирно-експлуатаційного управління Збройних сил України.

Про це у вівторок, 17 листопада, повідомив міністр оборони Андрій Таран. 

“Польовий табір “Широкий лан” не було добудувано вчасно і наші військовослужбовці не змогли в обіцяні строки розміститися у житлових приміщеннях натовських стандартів. Натомість, будівництво містечка стало широким полем можливостей для зловживань для нечистих на руку підприємців та посадовців Збройних сил. Готовність об’єктів за три з половиною роки будівництва склала не більше 25%”, – сказав Андрій Таран, якого цитує його пресслужба.

Він повідомив, що у рамках кримінального провадження НАБУ, Міноборони забезпечує визнання оборонного відомства потерпілою юридичною особою та подало до Вищого антикорупційного суду цивільний позов до підприємців та колишніх посадових осіб Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ.

Із врахуванням індексу інфляції, наразі йдеться про відшкодування матеріальних збитків на суму понад 49 млн. грн.

Нагадаємо: Національним антикорупційним бюро України під час досудового розслідування встановлено, що колишні посадові особи Головного квартирно-експлуатаційного управління Збройних Сил України у період 2017-2018 років безпідставно підписали акти виконання робіт будівництва табірного містечка на Широколанівському полігоні. Внаслідок цього підряднику було перераховано бюджетні кошти на загальну суму понад 37 млн. грн. за фактично не виконані роботи.

Читайте також:
ДССТ обіцяє добудувати стаціонарний табір на ШирЛані до кінця року

Як інформувала “Новинарня“, досудовим розслідуванням встановлено, що у 2016 році між Міністерством оборони і генпідрядником було укладено договір на виконання робіт з будівництва табірного містечка на території полігону “Широкий Лан”. За умовами договору об’єкт мав бути повністю готовим та зданим в експлуатацію у 2018 році, однак частина будівельних робіт не була виконана.

Відповідальною за здійснення технічного нагляду особою було призначено військовослужбовця Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ, проте він не проконтролював відповідність обсягу виконаних робіт умовам договору. Як наслідок, компанія-будівельник отримала від Міноборони 37 млн грн за роботи, які фактично не виконані.

Провадження відкрито за ч. 3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені за попередньою змовою групою осіб); ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах); ч. 3 ст. 425 (недбале ставлення до військової служби в умовах особливого періоду, крім воєнного стану) Кримінального кодексу.

2 листопада Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування факту зловживань під час облаштування військового полігону “Широкий лан” у Миколаївській області, в результаті яких державі завдано шкоди на понад 37 млн грн.

Читайте також:
Розкрадання під час будівництва Широкого Лану: ДБР підготувало підозру чиновнику Міноборони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна