Суд скасував рішення про надання російській мові статусу регіональної в Запоріжжі

 

Запорізький окружний адміністративний суд скасував за позовом депутата Запорізької міськради Андрія Согоріна рішення Запорізької міської ради від 2006 року “Про надання російській мові в місті Запоріжжі статусу регіональної мови”.

Про це в середу, 4 листопада, повідомив у коментарі “Радіо Свобода” сам Согорін.

Його представник у суді сьогодні отримав повний текст судового рішення, а саме рішення було ухвалене ще 23 жовтня.

“Як депутат 7-го скликання міськради подавав проєкти рішення про скасування низки рішень, в тому числі і цього, яке стосувалося статусу російської мови. Не підтримали колеги. Виконавши все, що я міг зробити як депутат міської ради, я звернувся до суду. Суд запросив матеріали про те, що я як депутат намагався виконати всю процедуру. Подали документи про те, що рада не підтримала. Досить довго суд тягнувся. Оскільки ми всі документи подали і явно це рішення суперечить закону про засади функціонування державної мови, то було прийняте рішення про його скасування і протиправність”, – розповів депутат Запорізької міської ради Андрій Согорін.

Передісторія: 
28 листопада 2018 року, на сесію Запорізької міської ради виносилося питання щодо скасування рішення про надання російській мові статусу регіональної.
Втім, для його прийняття тоді забракло голосів: рішення підтримало 22 депутати Запорізької міської ради, а ще 19 депутатів утрималися від голосування.

5 липня 2006 року Запорізька міська рада ухвалила рішення, відповідно до якого визнала “російську мову на території міста Запоріжжя регіональною мовою в означенні Європейської хартії регіональних мов або мов меншин”, а також пропонувала Верховній Раді України ухвалити рішення про надання російській мові статусу другої державної мови.

Також у 2012 році депутати Запорізької міської ради ухвалили рішення про реалізацію на території міста закону “Про засади державної мовної політики”, чим повторно надали російській мові статусу регіональної у Запоріжжі.
У своєму рішенні депутати міськради тоді апелювали до даних перепису населення в 2001 році, відповідно до якого російську мову визнали рідною понад 10% жителів Запоріжжя.

Конституційний суд України в лютому 2018 року визнав, що зазначений закон “Про засади державної мовної політики” не відповідає Основному закону країни. Рішення і висновки Конституційного суду є обов’язковими і остаточними.

Читайте також:
У Запоріжжі ексрегіонал через суд хоче скасувати перейменування вулиці на честь Героя Небесної сотні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна