Азербайджан показав кадри зі звільненого міста Губадли і заявив про ліквідацію начальника штабу дивізії армії Вірменії. ВІДЕО

 

Азербайджанські військові показали кадри із міста Губадли у Нагірному Карабаху, нещодавно звільненого від вірменської окупації.

Відповідне відео опублікувала пресслужба міноборони АР ввечері в понеділок, 26 жовтня.

На кадрах видно пусті будинки і вулиці, а також момент, як армійці скидають з адміністративної будівлі прапор противника й вивішують азербайджанський.

Як поінформували у пресслужбі президента Азербайджану, Ільхам Алієв привітав командирів військових з’єднань, які брали активну участь в звільненні від окупації населених пунктів Губадлинського району.

“Верховний головнокомандувач, президент Ільхам Алієв привітав командирів військових з’єднань Яшара Гасанова та Заура Гулієва, які відзначилися під час звільнення від окупації міста Губадли та декількох сіл цього району. Глава держави побажав їм нових успіхів у боях за батьківщину, і доручив передати його привітання й подяку всьому особовому складу”, – йдеться в повідомленні.

Представник міноборони Вірменії Арцрун Ованнісян підтвердив інформацію про те, що місто Губадли контролюється азербайджанськими військовими.

“На жаль, пізно ввечері під час боїв противнику вдалося зайняти Губадли і просунутися в кількох напрямках. Азербайджанці добилися успіху, вони підійшли до воріт Сюніка, але ситуація не екстремальна”, – цитує Ованнісяна сайт “Вісник Кавказу”.

Місто Губадли (Кубатли) було захоплене вірменськими силами 31 серпня 1993 року під час Нагірно-Карабахської війни і перебувало у складі так званого Кашатагського району самопроголошеної “Республіки Арцах” (“НКР”), перейменоване в Кашунік.
До війни його населення становило близько 5,5 тисяч осіб, за даними на 2005 рік – 73 особи.
Під час конфлікту на початку 1990-х років азербайджанське населення покинуло Кубатли і проживає на території Азербайджану в якості внутрішньо переміщених осіб.

У міноборони Азербайджану повідомили, що “протягом дня 26 жовтня і ночі 27 жовтня збройні сили Вірменії, не дотримуючись нового режиму гуманітарного припинення вогню, обстріляли з різних видів зброї позиції підрозділів ЗС АР на кількох напрямках фронту й населені пункти прифронтової зони”.

За даними Азербайджану, вірменські військові ввечері 26 жовтня накрили вогнем реактивних систем залпового вогню “Смерч” місто Тертер і його околиці.

Бойові операції протягом доби тривали на Ходжаведському, Фізулінському та Губадлинському напрямках.

Азербайджанські армійці зазначили, що “спроби противника атакувати були зупинені, він був відкинутий назад із втратами”.

“Під час бойових дій був знищений передовий пункт управління 18-ї мотострілкової дивізії збройних сил Вірменії. Серед вбитих – начальник штабу дивізії, полковник Сергій Шакарян“, – додали військові з Баку.

Також у МО АР звітують про знищення та виведення з ладу великої кількості живої сили та техніки ЗС Вірменії.

“Один танк Т-72, чотири гаубиці-гармати “Д-30”, три – “Д-20”, один ЗРК “Оса-АКМ”, один РСЗВ БМ-21 “Град”, одна радіолокаційна станція та шість одиниць автомобільної техніки противника”, – йдеться в повідомленні.

Читайте також:
Азербайджан заявив про порушення вірменами перемир’я в Нагірному Карабаху, домовленого за сприяння США

Як інформувала “Новинарня“, 27 вересня армія Азербайджану почала наступ на різних ділянках лінії розмежування з Нагірним Карабахом, окупованим Вірменією. Такі дії в Баку пояснили численними обстрілами з боку вірмен напередодні. Водночас є підстави вважати, що цей наступ був добре підготовлений Азербайджаном та має на меті звільнення територій у Нагірному Карабаху.

Сторони повідомляють про сотні жертв з обох боків, зокрема й серед мирного населення, та значну кількість знищеної техніки.

Азербайджан заявляв про звільнення щонайменше семи сіл на території Нагірного Карабаху, низки (Гараханбейлі, Гервенд, Горадіз, Йухари Абдуррахманли, Ашаги Абдуррахманли, Боюк Марджанли і Нюзгар), знищення кількох постів противника і взяття під контроль важливих висот.

У Вірменії спершу спростовували цю інформацію та стверджували, ніби на іншому боці воюють турецькі найманці.

Влада Вірменії й адміністрація так званої “Нагірно-Карабаської республіки” оголосили воєнний стан і загальну мобілізацію. Парламент Азербайджану прийняв постанову про запровадження воєнного стану в деяких регіонах країни та часткову мобілізацію.

Туреччина заявила про підтримку Азербайджану у конфлікті з Вірменією. В Анкарі вважають Вірменію відповідальною за загострення обстановки в Нагірному Карабаху та надають підтримку Азербайджану.

Вірменія розглядає можливість визнання незалежності Нагірного Карабаху, заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян. Водночас у Єревані відкинули пропозиції щодо введення міжнародних миротворців до Карабаху.

При цьому обидві сторони відкидають обвинувачення в обстрілах цивільних об’єктів та називають дані з іншого боку щодо своїх втрат значно завищеними.

9 жовтня за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ Азербайджану і Вірменії, а також глави МЗС Росії Сергія Лаврова була досягнута домовленість про припинення вогню в Нагірному Карабасі з 12:00 10 жовтня. Сторони мали б провести обмін військовополоненими, іншими утримуваними особами й тілами загиблих за посередництва Міжнародного комітету Червоного Хреста. Однак домовленості про “режим тиші” не були реалізовані.

Як відомо, військовий конфлікт між двома південнокавказькими країнами спалахнув у 1988 році через територіальні претензії Вірменії до Азербайджану.
Нагірний Карабах і сім прилеглих до нього районів – майже 20 відсотків території Азербайджану – залишаються під окупацією збройних сил Вірменії.
У травні 1994 року сторони узгодили режим припинення вогню. Надалі під егідою Мінської групи ОБСЄ, при співголовуванні Росії, Франції і США, тривають безуспішні мирні переговори.
Рада безпеки ООН ухвалила чотири резолюції щодо звільнення окупованого Нагірного Карабаху і прилеглих до нього територій, але вони не виконуються Вірменією, яку підтримує Російська Федерація.

Читайте також:
Прем’єр Вірменії підтримує введення російських миротворців у Карабах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна