Зеленський обговорив із Дудою приєднання України до “Ініціативи трьох морів”

 

Президент Володимир Зеленський обговорив зі своїм польським колегою Анджеєм Дудою прагнення України приєднатися до “Ініціативи трьох морів”.

Як передає “Новинарня“, про це глава держави повідомив під час спільного брифінгу з Дудою у Києві в понеділок, 12 жовтня.

“Ми обговорили “Ініціативу трьох морів”, а головне – предметну зацікавленість України долучитися до цієї важливої для нас ініціативи. Я сподіваюся на підтримку пана Дуди як одного з ініціаторів такої важливої платформи діалогу”, – сказав Зеленський.

Започаткована у 2015 році президентами Польщі Анджеєм Дудою та президентом Хорватії Коліндою Грабар-Китарович “Ініціатива трьох морів”, тобто створення партнерського блоку від Балтійського до Чорного та Адріатичного морів, спрямована на поглиблення інтеграції країн Центральної та Східної Європи, пише “Укрінформ”.

Проєкт об’єднує 12 країн Центрально-Східної Європи: чотири країни Вишеградської групи, країни Балтії, Австрію, Хорватію, Румунію, Словенію та Болгарію. Усі держави-члени, крім Австрії, мають кілька спільних знаменників, таких як недавнє комуністичне минуле та членство в НАТО, отримане до вступу в ЄС. Австрія, яка перебуває в ЄС довше, залучена внаслідок свого стратегічного розташування та численних важливих регіональних зв’язків. Перший інавгураційний саміт Тримор’я відбувся в Дубровнику 25-26 серпня 2016 року. На нього була запрошена й Україна, однак, ми не делегували туди свого представника.

Другий саміт відбувся у Варшаві 6-7 липня 2017, його відвідав президент США Дональд Трамп.

Третій саміт відбувся в Бухаресті 17-18 вересня 2018-го, його відвідали президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас та міністр енергетики США Рік Перрі.

Як інформувала “Новинарня“, в листопаді 2019 року перед зустріччю з президентом Естонії Керсті Кальюлайд, президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна зацікавлена у приєднанні до “Ініціативи трьох морів” і має намір предметно обговорити це питання, зокрема, з естонськими партнерами.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда прибув в Україну з триденний візитом 11 жовтня.

Читайте також:
Дуда вшанував у Биківні пам’ять жертв Катині й нагадав про агресію Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна