Українські і британські десантники на “Козаках” форсували Дніпро. ФОТО

 

Поблизу села Львове Бериславського району на Херсонщині, в рамках стратегічного командно-штабного навчання “Об’єднані зусилля-2020” та їхньої україно-британської складової “Спільні зусилля”, розпочалася активна фаза масштабного вишколу десантників України та Сполученого Королівства.

Про це в середу, 23 вересня, повідомляє “Армія інформ“.

За задумом командування, батальйонна тактична група однієї з окремих десантно-штурмових бригад ЗСУ та інтегрована в неї ротна тактична група 16-ї десантно-штурмової бригади британської армії мали з “боєм” захопити плацдарм на протилежному березі великої річки. Далі – забезпечити переправу на відбиту у “ворога” ділянку ударного угруповання своїх військ, яке, своєю чергою, повинно розвинути успіх наступальними діями до визначених рубежів.

Напередодні форсування Дніпра під час всебічної розвідки “ворожих” позицій, сил та засобів ураження було залучено водолазів-розвідників. Плавці дослідили протилежний берег на наявність інженерних та мінно-вибухових загороджень, фортифікаційного обладнання та пасток. Крім того, водолази заклали у дно та берег Дніпра дистанційно керовані вибухові пристрої.

Роль “ворога” грали підрозділи однієї з наших мотопіхотних бригад.

Спочатку по ворожих позиціях “вдарила” артилерія і пара винищувачів Eurofighter Typhoon Королівських повітряних сил ЗС Великої Британії, придушивши роботу пунктів управління та вразивши місця зосередження живої сили й техніки.

Далі у води Дніпра для пророблення проходів в інженерних загородженнях противника у складі передового загону БТГр вплав зайшли бойові машини дистанційного розмінування місцевості. Перед самим берегом ці установки УР-77 на базі МТЛБ на плаву “запустили” заряди розмінування, здатні пророблювати проходи в мінних полях завширшки до 6 та довжиною до 90 метрів. За ними на швидкохідних човнах “Колібрі” на протилежний берег висадилося п’ять груп розмінування, до складу яких також входили військовослужбовці Великої Британії, що виконали інженерну дорозвідку плацдарму.

Надалі розпочалося ключове дійство цього етапу операції. Дніпро на паромних установках форсував британський десантний підрозділ на бойових бронемашинах “Козак”. За підтримки нашої авіації, протиповітряних зенітних установок ЗУ-23 та надводного загороджувального загону підрозділи Сил підтримки розгорнули понтонно-мостову переправу. Понтонно-мостові батальйони навели наплавний міст завдовжки близько пів кілометра. Ліворуч, для введення противника в оману, поставала посеред води хибна переправа із макетами танків на понтонах.

Фотогалерея “Армії інформ”:

Спільні зусилля - форсування Дніпра_британці Спільні зусилля - форсування Дніпра_1 Спільні зусилля - форсування Дніпра_понтони Спільні зусилля - форсування Дніпра_понтони ЗСУ Спільні зусилля - форсування Дніпра Спільні зусилля - форсування Дніпра_5 Спільні зусилля - форсування Дніпра_2 Спільні зусилля - форсування Дніпра_3 Спільні зусилля - форсування Дніпра_4
<
>

Шлях для просування вперед основних сил угруповання військ було забезпечено, повідомили військові кореспонденти.




Читайте також:
На Миколаївщині та Херсонщині триває активна фаза навчань “Об’єднані зусилля-2020”. ФОТО

“Об’єднані зусилля-2020”: конвертоплани США Osprey дозаправилися в небі над Чорним морем. ВІДЕО

Як писала “Новинарня“, 17 липня міністр оборони Андрій Таран заявив, що у відповідь на російські військові навчання в тимчасово окупованому Криму “Кавказ-2020” Україна проведе асиметричні навчання “Об’єднані зусилля-2020”.
У серпні на координаційній нараді було узгоджено, що навчання “Об’єднані зусилля” відбудуться на полігонах Південної України з 17 по 26 вересня 2020 року.

До навчання залучені радники Представництва НАТО в Україні, представники Офісу зв’язку НАТО в Україні, інструктори, військові радники та спостерігачі від Сполучених Штатів Америки, Великої Британії, Федеративної Республіки Німеччини, Литовської Республіки, Республіки Польща (загалом п’яти країн НАТО), а також окремий підрозділ британських десантників.

Загалом рамках КШН “Об’єднані зусилля” заявлена участь 12 тисяч військових по всій території України. За проведенням навчання спостерігають до 200 іноземних інструкторів, військових радників та спостерігачів.

У рамках КШН “Об’єднані зусилля” відбуваються маневри українських і британських десантників “Спільні зусилля”. Так, 19 вересня військові 16-ї десантно-штурмової бригади ЗС Сполученого Королівства, злетівши в Британії,  десантувалися в полі на Миколаївщині.

Нагадаємо, що за інформацією Головного управління розвідки МОУ, у військових навчаннях ЗС Росії “Кавказ-2020” у Південному військовому окрузі РФ візьмуть участь близько 120 тисяч військових та близько чотирьох тисяч одиниць техніки. В ході показової фази навчання “не виключаються демонстраційні дії провокаційного характеру”.

Читайте також:
Під час навчань “Об’єднані зусилля-2020” над Україною
пролетять бомбардувальники США з імітацією ракетно-бомбових ударів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна