“Рух опору капітуляції” закликає не допустити проведення місцевих виборів на прифронтових територіях

 

Представники “Руху опору капітуляції” підтримали рішення ЦВК щодо переліку прифронтових громад, де неможливо організувати місцеві вибори, і закликали його розширити.

Про це йдеться у зверненні руху, опублікованому в четвер, 27 серпня, у фейсбуці.

“Війна не закінчилась, попри оголошене перемир’я, окупаційні війська Російської Федерації регулярно порушують режим тиші. В умовах, коли з окупованих територій існує можливість прицільно обстрілювати будинки українських громадян, проведення виборів у прифронтових громадах несе небезпеку для населення цих громад”, – йдеться в повідомленні.

Також “Рух опору капітуляції” наголошує на тому, що там зберігається вплив російської пропаганди.

“Там доступне ефірне мовлення окупаційних телеканалів і радіостанцій, російська пропаганда несе не менш руйнівний вплив, ніж російська зброя і це безпосередньо впливає на результат виборів у цих громадах”, – йдеться у зверненні “РОК”.

Активісти зазначають, що проведення виборів на прифронтових територіях може дестабілізувати українське військо на передових позиціях, адже тамтешні проросійські політики вже заявляють про ініціативи щодо відведення ЗСУ з цих громад.

“Росія та її маріонеткові утворення з 2014 року наполягають на тому, що українська армія має залишити територію Донецької та Луганської областей. Існує високий ризик “параду” політичних заяв від депутатських корпусів прифронтових громад громад з вимогами автономізації Донбасу та федералізації України. Під політичним “дахом” проросійська більшість цих населених пунктів зможе також вирощувати собі силове крило в безпосередньому тилу українського війська. Те, чого агресору не вдається досягти військовими і дипломатичними методами, будуть добиватися проросійські депутати, обрані там”, – мовиться у зверненні руху.

Виборчий процес передбачає залучення тисяч громадян як активних учасників кампанії. На думку представників “РОК”, проукраїнськи налаштовані люди за умови проведення виборів на цих теренах перебуватимуть під постійним тиском проросійських сил та пропаганди РФ.

“Ми не маємо право ризикувати безпекою тих людей, які на прифронтових територіях вірні Україні і підтримують українське військо”, – наголошують в “РОК” і додають, що сьогодні формат військово-цивільних адміністрацій дозволяє вирішувати чимало питань та проблем, які вимагають швидкої реакції.

Тому “Рух опору капітуляції” закликає “не допустити скорочення переліку громад, зазначеного у постанові ЦВК №161 від 8 серпня 2020 року“, а також “розглянути можливість розширення переліку громад, де не проводяться вибори для безпеки мешканців прифронтових територій”.

Критеріями при ухваленні такого рішення, як йдеться в заяві “РОК”, може бути наявність ефірного сигналу з окупованих територій або визначений радіус зони безпеки (наприклад, 30 км від лінії зіткнення).

Нагадаємо, 26 серпня учасники засідання парламентського комітету з питань організації державної влади вирішили створити робочу групу, що розроблятиме законопроєкти, які сприятимуть миру в Україні, зокрема вони стосуватимуться й виборів у ОРДЛО.

Читайте також:
У Дніпрі під час сутичок із охороною Зеленського активістці РОК Новіковій зламали ребро, – екснардеп

“Київ вийшов із політичного карантину”: репортаж із мітингу “руху опору Зеленському”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна