“Сприятимуть миру”: в Раді створять робочу групу щодо проведення виборів в ОРДЛО

 

Учасники засідання парламентського комітету з питань організації державної влади вирішили створити робочу групу, що розроблятиме законопроєкти, які сприятимуть миру в Україні.

Про це в середу, 26 серпня, заявив заступник очільника комітету  Олександр Качура, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Ми домовилися з першим президентом України, разом із Кабінетом Міністрів, офісом президента, народними депутатами створити всередині парламенту таку робочу групу, яка змогла би напрацювати рішення, зокрема (враховуючи, – “Н”) лист Леоніда Макаровича. Також це буде група, яка напрацьовуватиме спеціальні закони, що стосуються миру в Україні”, – сказав “слуга народу” Качура.

За його словами, в засіданні комітету брали участь глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук і представники усіх фракцій Верховної Ради.

Щодо того, які це можуть бути закони, коли з’являться в парламенті і чи встигнуть їх розглянути до місцевих виборів, депутат відповів: “Я впевнений, що, на жаль, вже до цих конкретно місцевих виборів не вдасться забезпечити безпекову складову під час проведення виборів”.

Олександр Качура зазначив, що згідно з Мінськими домовленостями “процедура проведення виборів в окремих районах Донецької і Луганської області (позачергові вибори) повинна бути врегульована окремим законом”, пише УНІАН.

“Слуга народу” наголосив, що на сьогодні “ми не вбачаємо можливості проведення виборів на окупованих територіях”.

“Але в рамках, я гадаю, консультацій, які будуть відбуватися, ми досягнемо якогось консенсусу, який влаштує і суспільство, і парламент, і народних депутатів з різних фракцій”, – сказав Качура.

Щодо змін до постанови він зазначив, що “питання буде вирішуватися”.

“Ми в будь-якому випадку будемо проводити ще додаткові консультації з усіма народними депутатами, з усіма фракціями”, – додав він.

Нагадаємо, раніше голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук розповів, що на останньому засіданні групи 19 серпня Росія поставила ультиматум про зміну Верховною Радою постанови про місцеві вибори в Україні 2020 року, щоби вони проводилися також на території ОРДЛО.

Кравчук поінформував учасників ТКГ про направлення до Верховної Ради пропозиції розглянути питання щодо відповідності постанови “Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році” закону України “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”, а також Комплексу заходів з виконання Мінських угод, який був підтриманий резолюцією Ради Безпеки ООН 2202 (2015).

За словами Кравчука, російську сторону не влаштовує те, що, відповідно до цієї постанови, проведення виборів неможливе на окупованих територіях України, а тільки на підконтрольній українській владі території.

Читайте також:
Кравчук припускає відновлення подачі води в окупований РФ Крим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна