У Білорусі звільнили ще двох затриманих громадян України, – МЗС

 

Зі слідчих ізоляторів Білорусі відпустили ще двох громадян України, які були затримані під час протестів.

Про це в п’ятницю, 14 серпня, повідомив заступник міністра закордонних справ Євген Єнін у ефірі каналу “Україна 24”.

За його словами, серед звільнених – Роман Шишка та Павло Чернявський. Останній після виходу зі СІЗО був госпіталізований, проте травма виявилася несерйозною.

“Цей день видався досить продуктивним. На свободу вийшли аж п’ять громадян України. Всі вони перебувають в безпеці”, – повідомив Єнін.

Нагадаємо, раніше сьогодні були звільнені громадяни України Євген Васильєв, Костянтин Рєуцький і Оксана Альошина.

Як інформувала “Новинарня”, після закінчення голосування на президентських виборах 9 серпня в Мінську та інших містах Білорусі почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з міліцією.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську — 9,9%.
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію та підробку результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська.

Світлана Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але під тиском виїхала до Литви.

Силовики застосовують світлошумові гранати, кийки, сльозогінний газ, по-звірячому б’ють громадян кийками. З боку протестувальників – сотні поранених. Опозиціонери використовують “коктейлі Молотова”, спрямовані салютні установки, будують барикади й намагаються відбивати в міліції затриманих.
Відомо вже про трьох загиблих громадян. Число затриманих сягає семи тисяч.

10 серпня на великому заводі БМЗ у Гомельській області почався страйк через результати виборів. Протестувальники ініціювали загальнонаціональний страйк. До нього приєднуються деякі підприємства, ринки тощо.

14 серпня ЦВК Білорусі офіційно назвала Олександра Лукашенка переможцем виборів (80,1% голосів).

Читайте також:
У Мінську біля будівлі уряду зібралися кілька тисяч людей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна