Дуда склав присягу й офіційно почав другу каденцію президента Польщі

 

Анджей Дуда офіційно розпочав свою другу президентську каденцію та склав присягу перед польським парламентом.

Про це в четвер, 6 серпня, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Onet.

Чимало опозиційних депутатів принципово не були присутні у залі під час прийняття присяги. Із запрошених попередніх президентів Польщі, з’явився лише Александр Квасневський.

У своїй інавгураційній промові Дуда назвав останні вибори “великою перемогою польської демократії” і наголосив, що вони проходили у дуже складних умовах.

Основними питаннями для себе на наступні п’ять років президент назвав “родину, безпеку, робочі місця, інвестиції та гідність”, також пообіцяв захищати польський аграрний сектор.

“Наш співвітчизник, папа Іван Павло II неодноразово казав нам, політикам, особливо дбати про захист сім’ї. Нація залежить від того, якою є родина”, – зазначив президент.

Дуда також наголосив на необхідності посилювати НАТО, поглиблювати співпрацю у межах “ініціативи трьох морів”.

Президент РП окремо згадав, що у 2022 році Польща головуватиме в ОБСЄ і вбачає завданням для країни посприяти відновленню повного суверенітету України.

“Політичні диспути не зникнуть, тому що це частина життя у демократичній країні. Але можливо зробити більше для того, щоб знизити їхній градус. Важливо сперечатися з повагою та бути здатним потиснути руку опонента”, – сказав Анджей Дуда, пояснюючи, чому після виборів ініціював зустріч із Рафалом Тшасковським та запросив на церемонію своїх опонентів.

Урочистості до інавгурації триватимуть цілий день, заплановані ще урочиста служба у соборі Св. Івана Хрестителя та прийняття командування над Збройними силами на площі Юзефа Пілсудського у Варшаві.

Нагадаємо, Анджей Дуда у другому турі президентських виборів 12 липня випередив свого опонента – мера Варшави Рафала Тшасковського – майже на 2,5%. Дуда набрав трохи більше 51% голосів.

Опозиція тоді направила до суду скарги, також стверджувала, що чинний глава держави Дуда, який балотувався на другий термін, під час передвиборчої кампанії несправедливо отримав підтримку з боку польського уряду й державних ЗМІ.

До Верховного суду Польщі надійшло 5,8 тисячі скарг щодо проведення виборів президента, при цьому кожну з них судді мали розглянути окремо.

3 серпня  цей суд визнав законними президентські вибори, які відбулися у липні.

Читайте також:
“Львів – українське місто, це не обговорюється!” Дуда не повівся на провокацію російських пранкерів щодо України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна