Анджей Дуда зі скрипом виграв вибори президента Польщі

 

У другому турі президентських виборів у Польщі, що відбулися 12 липня, чинний глава держави Анджей Дуда набрав 51,21% голосів, а його суперник, мер Варшави Рафал Тшасковський – 48,79%.

Такі дані за результатами опрацювання 99,97% протоколів о 8-й годині за місцевим часом оголосила національна виборча комісія (PKW).

Як зазначив голова PKW Сильвестр Марциняк, протоколи, яких ще бракує, не вплинуть суттєво на підсумок виборів.

При цьому у Варшаві на всіх дільницях (крім госпіталю, де голосували 60 осіб) переміг опозиціонер, висуванець ліберальної “Громадянської платформи” Тшасковський. Також він мав помітну перевагу на півночі і заході країни, тоді як Дуда – ставленик правлячої консервативної партії “Право і справедливість” – переважав у південно-східних регіонах.

Явка у другому турі становила 68,12% (у першому турі 28 червня – 64,5%).

Нагадаємо, за даними екзит-полів, Дуда мав 50,4% голосів,  Тшасковський – 49,6%, при цьому похибка вимірювання становила 2%.

Як інформувала “Новинарня“, у першому турі президентських виборів чинний глава держави, висуванець правлячої партії “Право і справедливість” Анджей Дуда здобув 43,5% голосів. Мер Варшави Рафал Тшасковський – 30,46%.

Як відомо, вибори президента Польщі мали відбутися 10 травня, однак були відкладені через карантин у зв’язку з коронавірусом.

Громадяни Польщі отримали змогу голосувати як безпосередньо, так і поштою.

Ще на початку 2020 року, до того як у світі загалом і Польщі зокрема спалахнула “коронавірусна криза”, рейтинги Дуди були такими високими, що багато експертів прогнозували йому перемогу вже в першому турі планових виборів 10 травня.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна