Суд визнав результати президентських виборів у Польщі

 

Верховний суд Польщі визнав законними президентські вибори, які відбулися у липні.

Про це в понеділок, 3 серпня, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на RMF24.

Верховний суд виніс постанову, що визначає дійсність президентських виборів. Анджей Дуда є законно обраним на наступний термін президентом.

“Верховний суд (…) констатує дійсність обрання Анджея Себастьяна Дуди президентом Республіки Польща, здійснене 12 липня 2020 року”, – йдеться в постанові.

Як заявила в обґрунтуванні постанови голова складу Єва Стефанська, суд, прийнявши постанову, “врахував всі обставини, в тому числі ті, які не були предметом виборчого протесту”.

Під час менш ніж пів годинного засідання суддя Павел Ксенжак представив доповідь, в якій пояснив, що суд розглянув питання про допустимість скарг, 88% яких виявилися неприйнятними.

Визнані законними скарги стосувалися способу доставки виборчого пакета. Зі звіту випливає, що в деяких випадках він не був наданий взагалі, незважаючи на надання правильних даних, або був неповним. Жоден з цих випадків не був визнаний чимось, що могло вплинути на результат виборів.

Серед протестів, залишених без подальшого розгляду, була і скарга повноважного представника виборчого штабу Рафала Тшасковського. Суд визнав, що заявник не представив і не надав доказів на підтримку висунутих звинувачень, до чого його зобов’язує Виборчий кодекс.

Сьогоднішня постанова Верховного суду завершує процедуру виборів – Анджей Дуда буде приведений до президентської присяги в четвер, 6 серпня.

Нагадаємо, опозиція у направлених до суду скаргах, також стверджувала, що чинний глава держави Дуда, який балотувався на другий термін, під час передвиборчої кампанії несправедливо отримав підтримку з боку польського уряду й державних ЗМІ.

До Верховного суду Польщі надійшло 5,8 тисячі скарг щодо проведення виборів президента, при цьому кожну з них судді мали розглянути окремо.

Анджей Дуда у другому турі президентських виборів 12 липня випередив свого опонента – мера Варшави Рафала Тшасковського – майже на 2,5%. Дуда набрав трохи більше 51% голосів.

Читайте також:
Літак президента Польщі під Смоленськом 2010 року знищили два вибухи, – комісія Сейму

Україна, Польща та Литва створили нову платформу “Люблінський трикутник”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна