Літак президента Польщі під Смоленськом 2010 року знищили два вибухи, – комісія Сейму

 

Катастрофа літака президента Польщі Леха Качинського у 2010 році під Смоленськом сталася через два вибухи на борту. На уламках літака знайшли сліди вибухових речовин.

Про такі результати роботи комісії Сейму РП з повторного вивчення причин Смоленської катастрофи інформує Польське радіо.

“У Сеймі Польщі 30 липня озвучили результати роботи парламентської комісії з повторного вивчення причин Смоленської катастрофи 10 квітня 2010 року. В той день президентський авіалайнер Ту-154М Повітряних сил Польщі виконував рейс PLF101 за маршрутом Варшава-Смоленськ, але при заході на посадку на аеродром “Смоленськ-Північний розбився”…
У результаті проведеного комісією Сейму розслідування встановлено, що на борту Ту-154М сталися два вибухи – в районі лівого крила і в центральному відсіку літака. На уламках літака були виявлені сліди тротилу, гексогену і пентриту. Той факт, що мали місце вибухи, підтверджується, з одного боку, характером пошкодження літака і розкидом його осколків, а з іншого – травмами загиблих”, – ідеться в повідомленні.

На адресу російських слідчих прозвучало звинувачення в тому, що, розслідуючи причини аварії польського літака, вони намагалися приховати докази вибухів на його борту.

Нагадаємо, лайнер Ту-154 президента Польщі Леха Качинського розбився під Смоленськом 10 квітня 2010 року, коли урядова польська делегація прямувала на жалобні заходи з нагоди 70-річчя Катинської трагедії. Загинули всі, хто перебував на борту – 88 пасажирів і 8 членів екіпажу, зокрема президент Польщі Лех Качинський і його дружина Марія Качинська, а також відомі польські політики, майже все вище військове командування, громадські та релігійні діячі.
У січні 2011 року Міжнародний авіаційний комітет (МАК) оприлюднив остаточну доповідь про розслідування авіакатастрофи, згідно з яким відповідальність за трагедію була покладена на пілотів, які відмовилися від пропозиції піти на запасний аеродром, незважаючи на несприятливі погодні умови.
Як свідчив технічний звіт розслідування Смоленської катастрофи, який оприлюднили в Польщі в 2018 році, лайнер Ту-154 президента Польщі Леха Качинського, який розбився під Смоленськом, був знищений в повітрі в результаті як мінімум двох вибухів.
Ще у 2017 році польська комісія виявила звук вибуху на самописцях президентського літака.

Читайте також:
Жертви Смоленської катастрофи загинули від вибуху ще до падіння літака – комісія

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна