Жертви Смоленської катастрофи загинули від вибуху ще до падіння літака – комісія

 

Офіційною причиною загибелі жертв Смоленської катастрофи був вибух, який стався перед тим, як літак з колишнім польським президентом Лехом Качинським та іншими польськими дипломатами впав на землю.

Таким чином, пасажири президентського борту загинули ще до падіння літака. Про це в ефірі телеканалу TVP 1 сьогодні, у день 8-х роковин Смоленської катастрофи, заявив колишній міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич, який є головою польської підкомісії з розслідування цієї трагедії.

Мацеревич зазначив, що з’ясування причин катастрофи може тривати ще не один рік, але причина смерті пасажирів літака Ту-154 вже встановлена.

“Пасажири загинули від вибуху центроплану (центральна частина крила літака, що з’єднує праву і ліву площини крила, – Н)  перед зіткненням літака з землею”, – сказав Мацеревич.
Він зазначив, що про це йтиметься в офіційному звіті за підписами всіх членів підкомісії, який може бути опублікований вже найближчими днями.

За словами Мацеревича, на доказ того, що літак був знищений вибухом, свідчать і сильно застряглі в землі двері повітряного судна.

На інших частинах літака було виявлено дію високої температури. Про вибух на борту також свідчать експерименти, які провела урядова підкомісія.

Тим часом польські експерти заявили, що Росія з самого початку ускладнювала Польщі розслідування причин Смоленської катастрофи, а також політизує його.

Зокрема, Слідчий комітет Російської Федерації, який проводить власне провадження у цій справі, не відповідав на запити про правову допомогу польських правоохоронних органів, а в деяких випадках відмовлявся вжити заходів, передбачених міжнародними угодами, передає Польське радіо.

Через кілька годин після трагедії Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу, але після восьми років результати цього слідства залишаються невідомі, а зібрані російською стороною матеріали не були представлені ні польським правоохоронним органам, ні громадськості.

Протягом восьми років співробітники Слідчого комітету неодноразово не надавали відповіді на запитання польських прокурорів. Зокрема, вони відмовилися надати польському прокурору дозвіл допитати ключових свідків, тобто контролерів з аеропорту “Сєвєрний”, яких Польща обвинувачувала у навмисному спричиненні авіакатастрофи.

Всі зразки та докази, зібрані польськими експертами, спочатку потрапляли у Слідчий комітет у Москві, а потім їх відправляли до Польщі. До сьогодні Росія не повернула Польщі уламків літака Ту-154М та чорних скриньок, що містять оригінальні записи розмов у кабіні пілотів та польотної інформації.

Під час проведення ексгумації і судмедекспертиз 77 жертв Смоленської катастрофи, яка ведеться у Польщі з кінця 2016 року, експерти виявили 69 фрагментів тіл 26 осіб, які були в трунах інших людей. Про це повідомляє РАР.

Під час експертизи було виявлено підміну тіл двох загиблих (підміну ще шести тіл раніше зафіксувала військова прокуратура). Крім того, експерти виявили в трунах безліч сторонніх предметів, таких як пляшки, пакети, гумові рукавички та інше сміття.

Також повідомляється, що в 90% документації, яка підтверджує проведення російськими фахівцями судмедекспертиз тіл загиблих у катастрофі , були помилки. Наприклад, у низці випадків експерти з Москви описували ті внутрішні органи жертв, яких вони через хірургічні втручання на момент загибелі не мали.

Близько 30% тіл узагалі не піддавалися експертизі. На даний момент в планах польського боку ексгумація ще 7 тіл. Її планують завершити до середини травня.

Як відомо, 10 квітня 2010 року неподалік аеродрому “Північний” (“Сєвєрний”) біля Смоленська розбився літак Ту-154 президента Польщі Леха Качинського. Окрім самого Качинського та його дружини Марії, на борту перебувала ціла низка польських державних, громадських та церковних діячів.

Загалом у катастрофі загинули 96 осіб, включаючи членів екіпажу.

Польська делегація прямувала на заходи до 70-ї річниці Катинської трагедії — масової страти польських громадян, здійсненої навесні 1940 року органами НКВС за цілком секретним наказом партійно-державного керівництва СРСР головним чином у Катинському лісі (поблизу села Катинь Смоленської області), а також у тюрмі міста Калінін (нині Твер) та в Харкові.

10 січня 2018 року міжнародний експерт підкомісії міністерства оборони Польщі у справах повторного розслідування катастрофи Френк Тейлор заявив, що ліве крило президентського літака, який розбився під Смоленськом, було знищено в результаті внутрішнього вибуху. Як стверджує експерт, існувало кілька джерел вибуху – в крилі, у слоті та в центроплані літака, що підтвердив аналіз механізму удару дверей об землю.

Береза, яку зачепив літак при посадці, не мала впливу на первинне руйнування крила.

За матеріалами УНІАН

Читайте також:
Смоленська катастрофа: комісія в Польщі знайшла звук вибуху на самописці літака президента Качинського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна