“Львів – українське місто, це не обговорюється!” Дуда не повівся на провокацію російських пранкерів щодо України

 

Російські пранкери Вован і Лексус подзвонили щойно обраному на другий термін президентові Польщі Анджею Дуді від імені генерального секретаря ООН, колишнього прем’єр-міністра Португалії Антоніу Гутерріша, і намагалися спровокувати його запитаннями про відносини з Україною.

Запис розмови (англійською мовою) оприлюднено в ніч на 15 липня на YouTube-каналі Vovan222prank. Як запевняють автори “розіграшу”, в Дуди не виникло жодних сумнівів у тому, що він розмовляє саме з Гутеррішем.

Спершу пранкери від імені генсека ООН вітають Дуду з перемогою на виборах президента, потім починають розпитувати про те, як він реагує на ситуацію з коронавірусом. Дуда запевняє, що в Польщі коронавірус “під контролем”.

Далі “Гутерріш” переводить розмову на Україну.




Пранкери: Знаю, що ситуація [з коронавірусом] у вашого сусіда, України, є важка.

Анджей Дуда: Так, ситуація важка. Знаємо про це. Ми, на щастя, маємо лише 38 тисяч випадків, а населення — 38 мільйонів.

Пранкери: Хто, на вашу думку, є головним джерелом?

Анджей Дуда: Коронавірусу? Важко сказати. Це може бути Україна, бо в нашій країні є багато людей з України. Але в нас не так багато випадків, тому можемо сказати, що ситуація під контролем.

“Поділившись спогадами” про те, як колишній президент Євросоюзу Дональд Туск подарував йому польську горілку – зубрівку, псевдо-Гутерріш зауважує, що напередодні нібито мав із Туском розмову, і той висловив острах щодо дискримінації ЛГБТ-спільноти у Польщі за президентства Дуди.

Президент у відповідь запевняє, що ніякої дискримінації немає, й особисто він поважає права всіх людей і спільнот.

Також пранкери запитали Анджея Дуду про польсько-російські взаємини:

Пранкери: Ви також вели боротьбу з пам’ятниками Червоної Армії у Польщі.

Анджей Дуда: Ні-ні. Ми не боролися з пам’ятниками. Було кілька випадків. Але всього кілька. Це не є великою проблемою.

Пранкери: Знаю, що у вас конфлікт із [президентом Росії Володимиром] Путіним.

Анджей Дуда: У нас із паном Путіним була дискусія щодо історії. Він звинуватив нас у тому, що ми почали Другу світову війну.

Пранкери: Але ви знаєте, що Росія теж зробила великий вклад у перемогу.

Анджей Дуда: Я це добре знаю. Проблема у тому, що вона також окупувала нашу країну.

Пранкери: Добре, тож ви боретесь із пам’ятниками… А Україна? Питання Львова… Там теж це робили.

Анджей Дуда: Це різниця в розумінні, або прочитанні історії. Росіяни кажуть, що ці пам’ятники були свідченням “дружньої присутності”. Ми називаємо це окупацією.

Пранкери: Не хочете повернути собі території України? Думаю, багато людей там вас підтримують.

Анджей Дуда: В Україні?

Пранкери: Так, у Львові.

Анджей Дуда: Е-е… перепрош… ви маєте на увазі… е-е… у…

Пранкери: Так-так, у Львові. І в багатьох інших містах.

Анджей Дуда: Ні! Це Україна!

Пранкери: Добре, добре. Бо я добре знаю про цю справу.

Анджей Дуда: Ні-ні-ні. Немає жодної дискусії на цю тему у Польщі. Це сьогодні територія України і все. Ні-ні!

Пранкери: Добре.

Анджей Дуда: Ні-ні-ні! Це не є предметом політичної дискусії у Польщі! Ми не говоримо про це. Жодна політична сила в Польщі про це не говорить! Ні!

Пранкери: Тоді коли я наступного разу зателефоную президентові Зеленському, то скажу йому про це, потішу.

Анджей Дуда: У нас добрі взаємини з Україною. Ми їх підтримуємо.

Пранкери: Зеленський — хороший хлопець?

Анджей Дуда: На мою думку, так.

Читайте також:
Волкер викрив російських пранкерів, які контактували з ним під личиною Турчинова

Російські пранкери Вован (Володимир Кузнєцов) та Лексус (Олексій Столяров), які діють вочевидь за підтримки влади РФ, не вперше розігрують перших осіб світу.

Скажімо, у квітні 2019 року вони подзвонили президенту Франції Емануелю Макрону від імені переможця президентських виборів в Україні Володимира Зеленського.

А наприкінці 2019-го намагалися поговорити вже із самим Зеленським, але невдало.

У березні 2017 року вони вже телефонували й Анджею Дуді: намагалися вести з ним розмову від імені тогочасного президента України Петра Порошенка після обстрілу консульства Польщі в Луцьку. Проте того разу російські пранкери були викриті – вони не знали, що розмова Порошенка й Дуди вже відбулася, а канцелярія президента Польщі перебуває в постійній координації з адміністрацією президента України.

Самому Петру Порошенку Вован і Лексус раніше телефонували щонайменше тричі. Спершу вони невдало намагалися поговорити з ним від імені посла Росії Зурабова. У листопаді 2016 року подзвонили Порошенку від імені президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва й мали тривалу розмову. А 5 грудня 2017 року спілкувалися з Порошенком щодо Михеїла Саакашвілі нібито від імені прем’єр-міністра Грузії Георгія Квірікашвілі.

Навесні 2016 року спалахнув скандал з приводу того, що Лексус і Вован в інтересах Кремля розіграли прес-секретаря Порошенка Святослава Цеголка, адвоката Надії Савченко Марка Фейгіна та українське консульство в Ростові. Вони підробили листа нібито від імені адміністрації президента до Савченко – із пропозиціями припинити голодування та отримати посаду в уряді.
Пранкери виклали в мережу запис телефонних розмов. Результатом стало припинення Савченко “сухого голодування”. Із самим Порошенком пранкери тоді не спілкувалися.

У липні 2017 року Лексус і Вован розіграли міністра енергетики США Ріка Перрі, зателефонувавши йому від імені прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Читайте також:
Міністр оборони Полторак послав російських пранкерів “у відповідному напрямку”

“Підтримувати українців в усьому, що стосується Росії”.
Російські пранкери додзвонилися до посла США при ООН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна