Білорусь отримала запит офісу генпрокурора на арешт “вагнерівців”

 

Генпрокуратура Білорусі підтвердила офісу генерального прокурора отримання запиту України щодо тимчасового арешту затриманих російських бойовиків.

Про це в понеділок, 3 серпня, інформує “Українська правда”.

“Генпрокуратура Республіки Білорусь підтвердила ОГП отримання запиту України щодо тимчасового арешту затриманих 29 липня білоруськими правоохоронними органами 28 осіб, серед яких дев’ятеро українців. Вони підозрюються в участі в терористичній організації. Зокрема, мова йде про участь у збройному конфлікті проти України на Донбасі у складі ПВК “Вагнер”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 29 липня білоруські державні ЗМІ повідомили про затримання 33 бойовиків російської приватної військової компанії “Вагнер” (32 – під Мінськом, ще одного – в іншому регіоні). Вони прибули до Білорусі в ніч із 24 на 25 липня.
Слідчий комітет Білорусі підозрює затриманих у підготовці масових заворушень напередодні президентських виборів. Президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав це “надзвичайною подією”, зібрав Раду безпеки країни і звинуватив Росію у “брудних намірах”. Також Лукашенко викликав українського та російського дипломатів через затримання “вагнерівців”.
Секретар Ради безпеки Білорусі Андрій Равков 30 липня повідомив, що на території країни триває пошук ще близько 200 бойовиків. Росія такі версії білоруської сторони заперечує.

Усі затримані мали російські паспорти. Дехто з них – вихідці з України, з Донецької і Луганської областей – також є українськими громадянами (раніше називали сім прізвищ, надалі в офісі генпрокурора України заявили про дев’ятьох).

В ОГП заявили, що Україна проситиме Білорусь екстрадувати 28 затриманих під Мінськом бойовиків, яким оголошено про підозру за фактом участі у терористичній організації.

Центр “Миротворець”, який документує дані про учасників російських незаконних збройних формувань на Донбасі, раніше реєстрував 24 із затриманих у Білорусі як учасників таких формувань у різні часи. Надалі в ОГП говорять, що серед затриманих є 28 колишніх бойовиків із Донбасу.

Читайте також:
Затримані під Мінськом “вагнерівці” кажуть, що летіли в Стамбул “подивитися на Собор Святої Софії”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна