Справа MH17: суд у Схіпхолі задовольнив деякі клопотання захисту росіянина

 

Суд у нідерландському судовому комплексі “Схіпхол” у справі про катастрофу малайзійського “Боїнга” на Донбасі оголосив рішення за низкою клопотань, які раніше внесла сторона захисту одного з обвинувачених – росіянина Олега Пулатова.

Як передає “Радіо Свобода“, у п’ятницю, 3 липня, суд прийняв деякі клопотання захисту, що намагається довести непричетність Пулатова до катастрофи.

Адвокати поставили під сумнів основну версію слідства – про те, що “Боїнг” був збитий російським ЗРК “Бук” із території, яку контролювали підтримувані Росією бойовики.

Були прийняті клопотання захисту про допит українського військовослужбовця ППО, експертів російського концерну “Алмаз-Антей”, а також про додатковий запит на розсекречення американських супутникових знімків.

Як повідомляє агентство Reuters, задоволено також клопотання про вивчення показів свідків захисту, які виступають на підтримку так званих альтернативних версій катастрофи, наприклад, що літак був збитий військовим літаком. Ці версії, про які часто повідомляли російські ЗМІ, були відкинуті слідством.

Водночас багато клопотань захисту були відхилені, серед них і про переклад всіх матеріалів справи (близько 40 тисяч сторінок) російською мовою.

Частина клопотань поки відкладена – до часу, коли захист зможе зустрітися з Пулатовим і прояснити його позицію. Адвокати стверджували, що їм необхідно особисто зустрітися з підзахисним, але зараз це неможливо, оскільки кордон Росії з країнами ЄС закрито через пандемію коронавірусу.

Це засідання суду стало останнім перед тривалою перервою. Судовий процес в окружному суді Гааги відновиться 31 серпня.

Як інформувала “Новинарня“, Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, рейс MH17 Амстердам-Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік від Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Міжнародне розслідування під егідою Нідерландів доводить, що літак збито з контрольованої сепаратистами території ракетним комплексом “Бук”, який прибув із Росії.

19 червня 2019 року  Об’єднана слідча група назвала імена перших чотирьох підозрюваних в причетності до збиття літака. Це – росіяни Сергій Дубинський (“Хмурий”), Ігор Гіркін (“Стрелок”), Олег Пулатов (“Гюрза”) та громадянин України Леонід Харченко (“Кріт”). Також підозрюваним визнали колишнього бойовика “ДНР” Володимира Цемаха, затриманого СБУ в ОРДЛО і відданого в Росію в рамках обміну полоненими.

Судовий процес у цій справі почався 9 березня 2020 року в судовому комплексі “Схіпхол” біля Амстердама.
На початку першого засідання в судовій залі була присутня частина родичів загиблих, преса, сторона обвинувачення, а також адвокати одного з підозрюваних – підполковника ГРУ РФ Олега Пулатова. Підозрювані на суд не прибули.

Через коронавірусний карантин судові засідання відбулися лише 9, 10 і 23 березня.

Адвокатам Пулатова дали час ознайомитися з матеріалами справи, відтак чергове засідання призначили на 8 червня.

Піт Плюг, глава Фонду катастрофи MH17, яка об’єднує родини жертв трагедії, вважає, що судові слухання можуть розтягнутися на 4-5 років, а з урахуванням розгляду апеляцій – на 7 років.

У травні стало відомо, що бойовики “ДНР” “арештували” обвинуваченого у справі МН17 Леоніда Харченка “Крота” в іншій кримінальній справі. Його колеги вважають, що колишнього розвідника хочуть “ізолювати”, щоби запобігти викраденню Харченка спецслужбами України.

8 червня судовий процес у “Схіпхолі” відновився.

Чотирьом підозрюваним 10 червня відмовили в наданні імунітету бійців однієї з воюючих сторін – комбатантів.

Читайте також:
Справа MH17: прокуратура Нідерландів представила нові докази збиття літака установкою “Бук”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна