Чому в.о. міністра освіти Шкарлета не підтримують ні освітяни, ні монобільшість

 

Аліна Зотько
юрист-міжнародник, політичний консультант

30 червня відбулася чергова акція протесту проти призначення Сергія Шкарлета керівником Міністерства освіти та науки України. До Кабміну вийшли невдоволені науковці, освітяни, студенти та небайдужі.

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, де більшість належить фракції “Слуга народу”, не підтримав кандидатуру Шкарлета на посаду міністра освіти. Та попри попередні протести громадянського суспільства і відсутність парламентської підтримки, прем’єр-міністр Денис Шмигаль призначив Шкарлета виконуючим обов’язки глави МОН.

Одразу після призначення Шкарлета до одного з учасників нечисленної акції під Радою, науковця Антона Сененка, прийшов “куратор” з СБУ, щоб поцікавитися, чи не платили за акцію та хто організатор.

Чому ж Шкарлет не лише непрофесійний, а й небезпечний керівник для Міністерства освіти та науки?

Шлейф Партії регіонів

На місцевих виборах у 2010 році Шкарлет балотувався до Чернігівської облради від Партії регіонів. Тоді він сказав, що давно визначився з політичними уподобаннями, а на президентських виборах підтримував Януковича.

“Політичні орієнтири я обрав ще у 2004 році. На президентських виборах підтримував Віктора Януковича. Не змінив своїх переконань навіть тоді, , коли довелося відчути на собі певний тиск тодішньої правлячої партії, яка наполегливо пропонувала отримати її партквиток. Я повністю поділяю погляди і принципи Партії регіонів. Впевнений, разом з Президентом ми вибудуємо міцну вертикаль влади, яка займатиметься ділом і досягне значних результатів”.

Кандидатуру Шкарлета підтримував депутат фракції “Слуга народу” Валерій Зуб (у 2010 році вони разом від Партії регіонів пройшли до облради) та Олексій Дніпров (керівник апарату офісу президента, який був заступником міністра освіти Дмитра Табачника). До речі, Дніпрова президент Зеленський також розглядав як одну з кандидатур на посаду освітнього міністра, а рядок про співпрацю з одіозним “регіоналом” Табачником завбачливо не згадується на сайті офісу президента.

Через п’ять років Шкарлет, ректор Чернігівського національного технологічного університету, зрадив своїм принципам та поміняв політичні уподобання. Нова влада – новий колір. На місцеві вибори 2015 року Шкарлет балотувався як мажоритарник від Блоку Петра Порошенка. Але його не обрали.

Наукові здобутки та плагіат

Сергій Шкарлет має науковий ступінь доктора економічних наук. У 2012 року указом президента Януковича Шкарлету було присвоєно почесне звання “заслужений діяч науки і техніки України” за “вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної науки, зміцнення науково-технічного потенціалу України, багаторічну сумлінну працю”. Нагороду вручав глава МОН Дмитро Табачник, чиїм радником був Шкарлет.

При цьому на сайті “Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях” наведено багато фактів плагіату в наукових роботах Шкарлета – як особистих, так і спільних.

По факту вага державних чи відомчих нагород знецінюється випадками нагородження таких осіб, як Сергій Шкарлет чи Юрій Вілкул.

Авто класу люкс

У січні 2020 року Чернігівський технологічний університет, ректором якого є Сергій Шкарлет, за державні кошти придбав білий пікап Volkswagen Amarok Volcano вартістю понад 1,5 млн грн. Напевно, для потреб Навчально-наукового інституту механічної інженерії, технологій та транспорту.

ЗНО під загрозою

Кандидатуру Сергія Шкарлета порекомендував ректорський корпус під час зустрічі з Володимиром Зеленським, що відбулася на початку червня. Ректори підтримують Шкарлета, бо в нього є ідеї скасувати показники ефективності ректорів, які дозволять розривати з ними контракт достроково, та зробити фінансування університетів незалежним від їх діяльності.

Окрім того, найбільшу стурбованість абітурієнтів, батьків та освітян викликають розмови щодо можливого скасування чи обмеження зовнішнього незалежного оцінювання. У ЗМІ пишуть, що прихильники Шкарлета вже обговорюють скасування ЗНО:

  • на вступ після коледжів (раніше можна було вступити після 9-го класу в коледж, а потім – одразу на третій курс університету, уникаючи ЗНО; зараз же ЗНО з української мови та літератури є обов’язковим);
  • на магістратуру.

Сам Шкарлет на профільному парламентському комітеті заявив, що ЗНО варто трансформувати, зокрема скасувати для заочної форми навчання та надавати при вступі більшої ваги шкільному атестату:

“ЗНО в тому вигляді, в якому воно, є інструментом вступу. Але не може тільки ЗНО бути інструментом вступу, бо виходить, що роль школи абсолютно знівельована”.

Рішення щодо зменшення ролі шкільного атестату було затверджене Міністерством освіти і науки України 13 жовтня 2017 року. Причиною стало те, що на ЗНО випускники не підтверджували завищені бали атестату. Заклади середньої освіти не мають уніфікованого стандарту оцінювання школярів, і корупція в школах нікуди не зникла.

Для багатьох випускників ЗНО стало шансом вступити без хабарів до найпрестижніших університетах країни. Усі абітурієнти, незалежно від місця проживання чи соціального статусу, отримують однакове завдання, час та можливості, а отже – рівні умови.

Але з приходом Шкарлета позитивні здобутки змін в освітньому процесі опинилися під загрозою.

До лав “нових політиків” стрімко повертаються “старі кадри” Януковича. І йдеться не лише про імена чи назви посади – міністр чи в.о. міністра, а про згортання реформ та розворот вектору розвитку держави у бік східного сусіда.

Читайте також:
До науковця, який протестував проти призначення Шкарлета в МОН, приходила СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна