Від ДБР до суду: в центрі Києва пройшов марш на підтримку Порошенка

 

У центрі Києва відбувся марш на підтримку Петра Порошенка. Кілька тисяч людей удень 1 липня пройшли колоною по проїжджій частині бульвару Шевченка до Печерського районного суду, де лідерові “Європейської солідарності” мають обрати запобіжний захід у справі про призначення заступника голови СЗР.

Маніфестацію очолював сам експрезидент Порошенко, колишній секретар РНБО, екс-в.о. президента Олександр Турчинов, народні депутати від “ЄС”. Похід супроводжувався скандуванням та патріотичними піснями з гучномовців.

Марш почався від будівлі Державного бюро розслідувань, де із 12-ї години проходив допит Порошенка. Після 13:00 партійний лідер вийшов з будівлі ДБР та виступив із промовою.

Політика “нових облич” зазнала в Україні нищівного краху, а тотальну некомпетентність влада намагається приховати через політичні переслідування опозиції, волонтерів та активістів, заявив на мітингу під стінами ДБР Петро Порошенко, якого цитує “Прямий канал”.

Колишній глава держави подякував “усім небайдужим патріотам, які висловлюють свою позицію проти політичних переслідувань”. Саме активна громадянська позиція є “запобіжником від путінського сценарію знищення незалежності України”, переконаний Порошенко.

“Чи могли ви собі уявити лише 13 місяців тому, що ДБР буде де-факто очолювати адвокат Януковича, який скоїв державний злочин, який запросив російські війська до України, який разом з Путіним винен в окупації? На сьогоднішній день ідеться не тільки і не стільки про Порошенка, йдеться про патріотів, волонтерів. Десятки і сотні волонтерів і добровольців, які винні лише в тому, що вони дуже люблять Україну і готові життя віддати за Україну. Цього вони (влада) бояться”, – заявив Петро Порошенко.

“Сьогодні перше, що вони хочуть – скорочувати нашу армію… Вони виявилися неспроможними захистити країну від пандемії коронавірусу. Тисячі лікарів захворіли, тому що вони маски і захисні костюми продали в Росію… Гроші вкрали. А коли ми поставили питання про страхування медиків – вони обдурили наших лікарів… Вони через безглуздо організований карантин натиснули стоп-кран в економіці. Зупинивши економіку і країну, самі в той же час сиділи по “велюрам”, ресторанам і кафе в Хмельницькому і Дніпрі, бо закон не для них”, – наголосив лідер “Європейської Солідарності”.

“Ці “кварталівські штучки” в Україні не проходять. І ми твердо заявляємо – ми не байдужі, ми захистимо Україну”, – наголосив Петро Порошенко.

Після того, як прибічники Порошенка пройшли до Печерського райсуду, мітинг продовжився біля його будівлі на вулиці Володимирській.

Партійна пресслужба повідомила, що сотні людей приїхали для участі в цьому мітингу з різних регіонів.

Між активістами, нардепами “ЄС” та охоронцями ДБР сталася невелика штовханина, коли силовики не пропустили депутатів всередину будівлі.

Раніше на мітингу зі звинуваченнями на адресу влади Зеленського виступили Олександр Турчинов, який напередодні очолив передвиборчий штаб “Європейської солідарності”, та інші політики.

Петро Порошенко жартома назвав Турчинова “наш кривавий пастор”. При цьому колишній секретар Радбезу має чорні окуляри, велику щільну маску, насунутий на очі картуз.

Він пояснив своє приєднання до “ЄС” потребою “єднання всіх патріотичних і відповідальних сил”.

“Не можна дивитись, як країна прямує до катастрофи, коли руйнується влада, коли вони не здатні контролювати ситуацію, коли вони не здатні захистити українців від ворогів і навіть від вірусу. У такій ситуації є лише один шлях порятунку: єднання всіх патріотичних і відповідальних сил, які здатні захистити країну, відвести економічну кризу і примусити Україну поважати у світі. І саме це питання сьогодні є на порядку денному. І я переконаний, що ми здатні, як це було раніше, піднятись… і не допустити п’ятої колони, яка сьогодні починає панувати в Україні, не допустити нахабного впливу Росії на Україну, не допустити сповзання України до економічної і соціальної прірви”, – сказав Олександр Турчинов в ефірі “Прямого”.

У наступному виступі, вже біля суду, Турчинов визнав, що це “наша провина, що ми не добили продажних суддів у 2014 році”. Він закликав створити реєстр таких продажних суддів і зрадників.

Його привітали вигуками “Аве, Пасторе!”

Ексголова Верховної Ради Андрій Парубій із ґанку суду заявив, що сьогодні учасників мітингу більше, ніж минулого разу, і провів перекличку областей.

Нагадаємо, 10 червня, Петрові Порошенку вручили підозру в Державному бюро розслідувань у справі про призначення заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка. Сталося це тоді, коли експрезидент прийшов на допит у ДБР.
Вручити підозру хотів представник офісу генпрокурора, який не представився.
Порошенко та його захисники називають такі діями незаконними, посилаючись на те, що повідомляти про підозру народному депутату має генеральний прокурор.

Глава ОГП Ірина Венедіктова переконує, що генпрокурор має всі законні підстави доручити іншим прокурорам здійснити письмове повідомлення про підозру. За її словами, це передбачено частиною 2 статті 481 Кримінального процесуального кодексу.
30 червня вона опублікувала спеціальне відео, щоб довести правильність підозри Порошенку.

18 червня Печерський райсуд Києва почав розгляд щодо запобіжного заходу для Петра Порошенка в цій справі, однак переніс засідання на 1 липня (через смерть та похорон батька Порошенка).

Слідство підозрює, що у 2018 році, будучи президентом, Порошенко “шляхом видання явно злочинного наказу схилив” військову посадову особу – голову СЗР Єгора Божка – “до перевищення ним влади і службових повноважень”, тобто до призначення Семочка.

Початково офіс генерального прокурора України подавав до Печерського районного суду Києва клопотання щодо застосування до Петра Порошенка запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у 10 млн грн.

Читайте також:
Прокуратура просить не арештовувати Порошенка, а відпустити під особисте зобов’язання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна